Američka košarkašica Brittney Griner stigla u rusku sudnicu
(Izvor: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Američka košarkašica Brittney Griner stigla u rusku sudnicu

Američka košarkašica Brittney Griner, na suđenju u Rusiji pod optužbom za posjedovanje droge, stigla je u sudnicu u srijedu kako bi svjedočila u slučaju u kome bi se mogla suočiti s kaznom do 10 godina zatvora.

Griner (31), zvijezda najjače ženske košarkaške lige u svijetu WNBA, koja je igrala u Rusiji izvan sezone u američkoj ligi, uhapšena je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi 17. februara s uljem od hašiša u svojoj ptrljagi.

Na šestom ročištu u suđenju, Griner je dopratila policija do sudnice, saginjući se kako bi izbjegla da udari glavom u okvir vrata.

Noseći majicu kratkih rukava svog WNBA tima, Phoenix Mercury, Griner se slikala za lične fotografije i rukovala se sa svojim advokatom kroz rešetke kaveza za optuženike prije nego što je sjela na svoje mjesto.

Slučaj protiv nje, koji se vodi u oblasnom sudu Khimki u blizini Moskve, naglasio je zategnute odnose izeđu Rusije i Sjedinjenih Država, koji su pali na najniže nivoe zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Odbrana Griner tvrdi da joj je prepisan medicinski kanabis kako bi joj ublažio simptome hronične povrede, tretman koji nije neuobičajen među elitnim sportistima u zemljama u kojima je korištenje te supstance dopušteno. Supstanca je, ipak, nelegalna u  Rusiji.

Griner, osvajačica dvije zlatne olimpijske medalje, priznala je krivicu ali je negirala kako je namjeravala da prekrši ruski zakon.

Američki zvaničnici i ugledni sportisti tvrde da je Griner uhapšena greškom, i pozvali su na njeno oslobađanje, navodeći da se ona koristi kao politički pijun kako bi se osiguralo oslobađanje Rusa zatočenih u Sjedinjenim Državama ili drugi ustupci od Washingtona.

Kremlj tvrdi da slučaj protiv Griner nema ništa s politikom i da joj se treba suditi zbog kršenja ruskih zakona, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Brittney Griner suđenje Rusija
Antony Blinken Ukrajina Rusija referendum
0 27.09.2022 19:29
Rusija Ukrajina zlostavljanje zarobljenika
0 27.09.2022 15:42
Evropska Unija Josep Borrell Rusija Peter Stano
0 27.09.2022 14:24
Dmitrij Medvedev Rusija nuklearno oružje
0 27.09.2022 12:27