Američka alpinistkinja Hilaree Nelson nestala na Himalajima

Američka alpinistkinja Hilaree Nelson nestala na Himalajima

Čuvena američka alpinistkinja Hilaree Nelson nestala je na planini Manaslu u Nepalu, istog dana kada je u lavini stradao i jedan nepalski planinar i za njom se traga, javili su danas organizatori ekspedicije i zvaničnici.

Nelson se spuštala skijama sa planine na Himalajima poslije uspješnog uspona sa svojim partnerom Jimom Morrisonom kada je imala nesreću. Vrh Manaslu je visine 8.163 metra, što planinu čini osmom po visini na svijetu.

"Imala je nezgodu juče pri spuštanju ubrzo poslije uspona na vrh. Pokušavamo da utvrdimo šta se dogodilo", rekao je za France Presse Jiban Ghimire iz kompanije koja organizuje ekspediciju.

Istog dana lavina je pogodila planinu Manaslu kada je stradao nepalski planinar, a povrijeđeno je desetak ljudi, prema turističkom odjeljenju nepalske vlade.

Kompanija North Face, sponzor Nelsonove, potvrdila je da je nestala.

U Instagram poruci kompanija je navela da su u kontaktu sa porodicom 49-godišnje planinarke i podržavaju napore potrage i spašavanja na svaki mogući način.

Loši meteorološki uslovi, stalni snijeg i kiša predstavljali su izazov za alpiniste koji se penju na taj vrh, ali i za spasioce koji nisu mogli da koriste helikoptere da pronađu nastradale.

Ghimire je rekao da su uslovi poboljšani danas i da je helikopter upućen na mjesto gdje je Hilaree Nelson nestala.

Svi planinari povrijeđeni u jučerašnjoj lavini su pronađeni, prenijela je agencija AP. Neki od njih su prebačeni u Katmandu u bolnice zbog povreda.

Stotine planinara i njihovih lokalnih vodiča nalazi se na toj planini u pokušaju da stigne do vrha tokom jesenje sezone za uspone.

Hilaree Nelson ima dvije decenije dugu alpinističku karijeru. Ona je 2012. bila prva žena koja je za 24 časa stigla na vrh Everesta, najviše planine na svijetu, i susjedni vrh Lhotse.

U Nepalu se nalazi osam od 14 najviših planina svijeta i strani planinari koji dolaze da se penju na njegove planine su važan izvor prihoda za zemlju.

federalna.ba/Beta

Himalaji Hilaree Nelson
Himalaji globalno zatopljenje
0 22.12.2021 10:21
žrtve Indija Himalaji glečer hidroelektrana
0 07.02.2021 12:57
Himalaji
0 07.02.2021 09:24