Ambasadorica Mirsada Čolaković primila nagradu "Snaga pojedinca - Oskar diplomatije"
(Izvor: Fena/ MVP BiH)

Ambasadorica Mirsada Čolaković primila nagradu "Snaga pojedinca - Oskar diplomatije"

Bivša stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasadorica Mirsada Čolaković primila je 11. decembra nagradu "Diwali pečat - Snaga pojedinca", što je inačica za diplomatski Oskar. Nagrada joj je uručena u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.   

Nagrada "Diwali pečat - Snaga pojedinca" dodjeljuje se istaknutim UN diplomatima koji su svojim djelovanjem doprinijeli unapređenju mira, pomirenja i razumijevanja među narodima i kulturama unutar zajednice UN država.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade istaknuto je da je ambasadorica Čolaković za vrijeme svog mandata u UN-u (2012-2015) postigla izvrsne rezultate u predstavljanju Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu, a posebno u periodu članstva naše zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a, kroz promociju principa Povelje Ujedinjenih naroda i unapređenja međunarodnog mira.

Osim ambasadorice Mirsade Čolaković, dobitnici ovog priznanja su i bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon (nagrada za životno djelo); bivša stalna predstavnica Republike Koreje u Vijeću sigurnosti UN-a Kim Sook i bivši predsjednik Generalne skupštine UN-a i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nagradu dodjeljuje Američka fondacija "Diwali", skupa sa Delegacijom Evropske unije pri UN-u i Alijasnom civilizacija, uz podršku brojnih međunarodnih kosponzora.

Događaju su prisustvovale brojne ugledne zvanice: visoki zvaničnici UN-a, ambasadori, predstavnici pravosudnog sistema SAG, Kongresa SAD-a, te stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u ambasador Zlatko Lagumdžija, koji je čestitao dobitnicima nagrada i iskazao spremnost da nastavi doprinositi ugledu Bosne i Hercegovine u ovoj najeminentnijoj međunarodnoj organizaciji, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

federalna.ba/Fena

ambasador Mirsada Čolaković nagrada
Velika Britanija ambasador Srebrenica
0 11.07.2024 14:33
Svjetski dan Crvenog križa nagrada MUP ZDK
0 17.05.2024 09:08
Islam Khalilov teroristički napad Moskva nagrada
0 27.03.2024 09:02