Ambasador SAD pri UN najavio da će se nastaviti sankcije Dodiku
(Izvor: Arhiv)

Ambasador SAD pri UN najavio da će se nastaviti sankcije Dodiku

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama (UN) Robert Wood najavio da će se nastaviti sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i onima koji su, kako je rekao, omogućili njegove "antidejtonske i koruptivne akcije". "Njegove (Dodikove) opasne radnje i secesionistička retorika prijete miru i stabilnosti regiona. Sankcije Dodiku i onima koji su omogućili njegove antidejtonske i korumpirane akcije će se nastaviti i u budućnosti", rekao je Wood na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u BiH.

On je ocijenio da političari koji insistiraju na podjelama štite svoje interese, dodavši da su RS i Dodik primjer za to, jer ubrzavaju korake ka potkopavanju institucija i pozivajući na disoluciju države.

"Na današnjem sastanku ističemo opasnost od etnonacionalizma koji proizlazi iz jednog pravca. Rusija zloupotrebljava Vijeće sigurnosti u svoje svrhe. SAD poziva sve vlade da sarađuju i iskoriste odluke EU kako bi započele pregovore s BiH. Svi lideri bi trebali težiti evroatlantskim integracijama", ocenio je američki ambasador pri UN.

Dodao je da SAD zagovaraju izbjegavanje etnonacionalnih agendi i promovisanje transparentne uprave.

"Destabilizujuće aktivnosti u BiH protive se evroatlantskim integracijama i Dejtonskom sporazumu. Postupci nekih lidera, uključujući Milorada Dodika, posebno negiranje genocida, izaziva zabrinutost", naveo je Wood.

Prema njegovim riječima, Srebrenica nije bila greška, već je neupitna činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, što su utvrdili međunarodni sudovi.

Wood je pozdravio odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da zabrani učešće na izborima osobama koje su osuđene za ratne zločine, naglašavajući da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ima ključnu ulogu da se obezbjedi sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

"Ključno je da institucije funkcionišu, uključujuči i pravosuđe, bez obzira na pokušaje određenih političara da to potkopavaju", ocijenio je on.

Navodeći da će OHR ostati u BiH sve dok ta zemlja ne ispuni sve potrebne kriterije da bi se okončao njegov mandat, Wood je istakao da SAD daju punu podršku OHR-u, za koji je rekao da brani Dejton i bori se protiv etnonacionalizma i korupcije.

U Vijeću sigurnosti kasno sinoć po srednjeevropskom vremenu, na zahtjev Rusije, održana je sjednica Vijeća sigurnosti posvećena stanju u BiH.

Vijeću sigurnosti obratili su se i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

federalna.ba/Beta

SAD UN sankcije Milorad Dodik