Ambasade Irana i Izraela u verbalnom konfliktu zbog BiH

Ambasada Irana u Sarajevu podržala je demarš ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, upućen zbog Memoranduma Ambasade Izraela o izmjenama Izbornog zakona BiH u kojem se podržava HDZ-ov prijedlog. Na tvit Ambasade Irana žestoko je odgovorio izraelski ambasador u Zagrebu. Oglasio se i ambasador Izraela za BiH koji je kazao da su zabrinuti zbog činjenice da su prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrijebljena da bi se blokirali osnovni unutrašnji procesi u Bosni i Hercegovini.

 

Oštru poruku uputila je na službenom Tviter nalogu Ambasada Irana u Bosni i Hercegovini podržavajući demarš ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Među ostalim, iz Iranske ambasade napisali su:

"Cionistički režim aparthejda nije kvalificiran da komentira političku sudbinu Bosne i Hercegovine"

 

Na ovaj tvit Iranske ambasade odgovorio je žestoko izraelski ambasador u Zagrebu Ilan Mor. Napisao je:

"Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopće kvalificiran da o bilo čemu prosuđuje...?"

 

Podsjećamo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš Izraelu povodom podrške njihove ambasade HDZ-ovim prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH. Udruženje logoraša Mostar u ime onih koji su preživjeli torture i poniženja najgore vrste u logorima HVO-a, uputilo je otvoreno pismo Noahu Galu Gendleru, izraelskom ambasadoru za Bosnu i Hercegovinu. U pismu je, među ostalim, navedeno: 

"Ratni zločini, etničko čišćenje i organiziranje logora HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. Hrvatske Repubike Herceg-Bosne pred Haškim tribunalom je okarakterizirano kao udruženi zločinački poduhvat. Kompletno rukovodstvo HZHB proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po evropskim zatvorima."

 

Ambasador Gendler odgovorio je mostarskim logorašima kratko, jednom rečenicom.

 

"Zabrinuti smo zbog činjenice da su prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrijebljena da bi se blokirali osnovni unutrašnji procesi u BiH. Nećemo dozvoliti takve zloupotrebe.“

 

Ambasador nije komentirao šta misli o tome što Jevrej u Bosni i Hercegovini ne može biti kandidat za člana Predsjedništva ni 13 godina od presude Evropskog suda za ljudska prava.

 

Iran Izrael Federalni radio
sport Federalni radio
0 28.11.2023 23:47
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.11.2023 21:42
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.11.2023 17:34