Ambasada SAD-a: Vrijeme je da i drugi gradovi slijede primjer Mostara i promijene imena ulica

Ambasada SAD-a: Vrijeme je da i drugi gradovi slijede primjer Mostara i promijene imena ulica

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

- Ova promjena poboljšat će međunarodni imidž i reputaciju Mostara koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena, i koja su bila u suprotnosti s modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi. Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost - saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu. 

Navode da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju liderstvo gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji su surađivali kako bi postigli kompromis i opće dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa.

- Njihovo vodstvo i spremnost na kompromis pokazatelj su snage, te zbog toga treba da budu primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti. Sjedinjene Države s ponosom podržavaju lidere koji pokazuju političku hrabrost da surađuju na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače - ističu iz Ambasade SAD-a.

Pozivaju gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i Gradsko vijeće da isti pragmatičan pristup primijene u rješavanju i ostalih problema s kojima se suočavaju građani Mostara. 

- Vodstvo gradonačelnika Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Marića, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara snažan su primjer kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju. Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama - navode iz Ambasade SAD-a.

federalna.ba/Fena

Ambasada SAD Mostar promjena imena ulica
Bunski kanali mini hidrocentrale mini hidroelektrane Mostar
0 30.09.2022 18:30
Split Mostar donacija autobusa
0 29.09.2022 13:49
Kuti Livač Mostar kamenolom
0 28.09.2022 19:14
Mostar radionice o efikasnosti istraga i procesuiranja kaznenih djela
0 27.09.2022 18:31
Dan žalosti Mostar
0 27.09.2022 08:38