Veleposlanstvo SAD-a: Heroji mjeseca tužitelji u aferi 'Respiratori' Hukeljić i Pašić

Veleposlanstvo SAD-a: Heroji mjeseca tužitelji u aferi 'Respiratori' Hukeljić i Pašić

Povjerenje u pravosuđe Bosne i Hercegovine je na povijesnom minimumu, naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije. Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena osiguranju odgovarajuće zdravstvene zaštite bh. građana, zaključili su to iz Veleposlanstva SAD-a zbog čega su herojima mjeseca proglasili Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića, tužitelje Tužiteljstva BiH, koji rade na predmetu Respiratori.

Oni su, navode iz veleposlanstva, odbili ignorirati štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju i organizirani kriminal. Umjesto toga su preuzeli odgovornost u nekim od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u Bosni i Hercegovini.

"Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija. Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u Bosni i Hercegovini. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Veleposlanstva SAD-a."

federalna.ba

Ambasada SAD
Ambasada SAD Michael Murphy Milorad Dodik
0 15.09.2022 12:46
Ambasada SAD pravosuđe povjerenje
0 12.09.2022 15:22
ambasador Michael Murphy Michael Murphy Ambasada SAD
0 07.09.2022 21:37
Ambasada SAD zagađenost zagađenje zagađenje zraka
0 30.08.2022 22:48
Marinko Čavara Veleposlanstvo SAD Ambasada SAD Christian Schmidt
0 12.08.2022 18:04