Veleposlanstvo SAD-a: Heroji mjeseca tužitelji u aferi 'Respiratori' Hukeljić i Pašić

Veleposlanstvo SAD-a: Heroji mjeseca tužitelji u aferi 'Respiratori' Hukeljić i Pašić

Povjerenje u pravosuđe Bosne i Hercegovine je na povijesnom minimumu, naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije. Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena osiguranju odgovarajuće zdravstvene zaštite bh. građana, zaključili su to iz Veleposlanstva SAD-a zbog čega su herojima mjeseca proglasili Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića, tužitelje Tužiteljstva BiH, koji rade na predmetu Respiratori.

Oni su, navode iz veleposlanstva, odbili ignorirati štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju i organizirani kriminal. Umjesto toga su preuzeli odgovornost u nekim od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u Bosni i Hercegovini.

"Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija. Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u Bosni i Hercegovini. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Veleposlanstva SAD-a."

federalna.ba

Ambasada SAD
Ambasada SAD Državna imovina
0 15.05.2023 18:29
Ambasada SAD politički lideri BiH
0 27.04.2023 14:32
Milorad Dodik Ambasada SAD Veleposlanstvo SAD
0 24.04.2023 17:07