Ambasada SAD-a: Dodikovo djelovanje imat će posljedice za sve građane BiH

Ambasada SAD-a: Dodikovo djelovanje imat će posljedice za sve građane BiH

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive, navela je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu u objavi na platformi X.

Poručuju da su Dodikova retorika i postupci doveli u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju.

Iz ambasade su naglasili da je Ustav BiH kristalno jasan te da entitet nema ustavne ovlasti da se odvoji od BiH.

- Sjedinjene Američke Države su bile jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, te da ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti pozivati na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušati destabilizirati zemlju i regiju – poručuju iz američe ambasade.

Podvlače kako su stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih dobro poznati, ali šovinistički stavovi i izjave predsjednika entiteta RS o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

- BiH je multietnička država u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i Ostali. Svi su oni Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narode Bosne i Hercegovine – sve njih – navodi se u objavi.

Na ovu, uslijedila je i Dodikova reakcija. Poručuje: gospodine Murphy, onaj ko vam je pisao izjavu očigledno je opisao vas.

Dodik je naglasio kako je djelovanje Murphyja neprijateljsko prema svim građanima BiH.

federalna.ba

Milorad Dodik
HNV BiH Saopćenje Milorad Dodik Bjelorusija Rusija
0 23.02.2024 10:13
New York Times Milorad Dodik Dragan Čović
0 22.02.2024 19:15
Vladimir Putin Milorad Dodik
0 21.02.2024 20:31