Alivuković: Vrijeme je da se poruke s komemoracija konkretiziraju

“Od samog početka, s obzirom na to da su pripreme trajale skoro pola godine, ni u jednoj od aktivnosti koje su prethodile današnjoj dženazi i komemoraciji nije zabilježen niti jedan incident”, istakao je za Federalnu televiziju Nermin Alivuković, sekretar Organizacionog odbora za ukop i dženazu žrtava srebreničkog genocida.

Iako je u nekim medijima bilo najava da će doći do incidenata, prije svega, na Maršu mira, zahvaljujući institucijama koje su bile zadužene za cjelokupnu sigurnost kako samog Marša tako i svih drugih aktivnosti - posao je odrađen vrhunski, naglasio je Alivuković.

“Današnja komemoracija, kao i svaka u prethodnih 27 godina nosi svoju težinu. Poslane su određene poruke, kao i svih prethodnih godina. Ali već poslije 17:00 h Potočari i bijeli nišani ostaju sami, ostaju same preživjele žrtve genocida i mi se pitamo dokle. Jer bez konkretnih stvari, konkretnih aktivnosti, prije svega, od strane države Bosne i Hercegovine, ali i međunarodne zajednice, koja nosi svoju odgovornost kad je u pitanju genocid u Srebrenici, Srebrenica, vjerujemo, da ne može dalje”, poručio je Alivuković.

Dodao je da se  nada da će se današnje poruke, ali i one s prethodnih komemoracija konkretizirati kroz aktivnosti na poboljšavanju uslova za život svih koji žive u Srebrenici.

federalna.ba

Nermin Alivuković genocid Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Srebrenica
Trg slobode Grad Tuzla Srebrenica
0 20.09.2022 19:45
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Srebrenica Potočari Federalni radio
0 20.09.2022 17:18
Srebrenica Memorijalni centar Potočari
0 20.09.2022 12:26
Zoran Milanović genocid Srebrenica Milorad Dodik
0 15.09.2022 13:23