Alijev i Putin telefonski razgovarali o situaciji u Karabahu

Alijev i Putin telefonski razgovarali o situaciji u Karabahu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarao je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o situaciji u Karabahu, a dvojica lidera su saglasni o intenziviranju rada na pregovorima na najvišem nivou u skladu sa tripartitnim sporazumima kako bi se uspostavio mir i stabilnost u toj azerbejdžanskoj regiji.

Iz Kremlja je saopćeno da je Putin imao telefonski razgovor sa Alijevom u vezi sa Karabahom.

Navedeno je da su Putin i Alijev skrenuli pažnju na važnost dosljedne implementacije dogovora postignutih uz pomoć Ruskih mirovnih snaga o potpunom zaustavljanju sukoba u Karabahu, te je u tom kontekstu navedeno da je veliki značaj pregovora između azerbejdžanskih vlasti i amenskih predstavnika iz Karabaha koji su započeli uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Putin je tokom razgovora istakao važnost osiguranja prava i sigurnosti armenskog stanovništva u Karabahu.

Azerbejdžanska strana potvrdila je da je spremna za interakciju sa ruskim mirovnim snagama po ovim pitanjima.

Putin i Alijev su postigli dogovor da se intenzivira rad na pregovaračkom putu na najvišem nivou u skladu sa tripartitnim sporazumima, uključujući i potanje određivanja granice Azerbejdžana i Armenije i aktiviranje pripreme mirovnog sporazuma između Bakua i Erevana.

Alijev se izvinio i izrazio duboko saučešće zbog tragične pogibije vojnog osoblja ruskih mirovnih snaga u Karabahu 20. septembra, te je naglasio da će biti sprovedena najsveobuhvatna istraga o incidentu i da će odgovorni dobiti adekvatnu kazna.

federalna.ba/Fena

Ilham Alijev Vladimir Putin
Rusija predsjednički izbori Vladimir Putin
0 07.12.2023 09:15
Vladimir Putin Abu Dabi Mohamed bin Zajed al Nahjan
0 06.12.2023 13:57
Vladimir Putin Međunarodni krivični sud samit G20
0 05.12.2023 08:53
Rusija Vladimir Putin vojska
0 02.12.2023 09:52