Alijansa odlučna da ostane u Afganistanu
(Izvor: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS)

Alijansa odlučna da ostane u Afganistanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra odbrane SAD-a Christopherom Millerom o opredijeljenosti Alijanse da ostane u Afganistanu koliko god to bude potrebno, saopštila je portparol Sjeveroatlantskog saveza Oana Lungescu.

Ona je rekla da je Stoltenberg u petak, 13. novembra, razgovarao sa Millerom o planu i programu NATO-a, uključujući u Afganistanu.

Stoltenberg je naglasio da se stav NATO-a o bezbjednosnoj ulozi u Afganistanu nije promijenio.

"Nijedna članica NATO-a ne želi da ostaje duže nego što je neophodno. U isto vrijeme, mi želimo da održimo ciljeve koje smo postigli žrtvovanjem i da osiguramo da Afganistan nikada više ne bude utočište teroristima koji mogu da napadnu SAD ili bilo kog drugog saveznika iz Alijanse", istakla je Lungescu.

Lungescu je naglasila da NATO podržava mirovni proces u Afganistanu i da u skladu s tim prilagođava prisustvo u toj zemlji, uz podsjećanje da je Alijansa smanjila prisustvo vojske na ispod 12.000, te da više od polovine vojnika nisu iz SAD-a.

Prema riječima portparola, saveznici u NATO-u nastaviće da se konsultuju u vezi sa budućnošću misije u Afganistanu i spremni su da je dodatno prilagode, koordinisano i u zavisnosti od uslova na terenu, javio je AP.

NATO je nadležan za međunarodne bezbjednosne napore u Afganistanu od 2003. godine.

federalna.ba/Srna