Album Boba Marleya 'Egzodus' izašao prije 45 godina
(Izvor: The Guardian)

Album Boba Marleya 'Egzodus' izašao prije 45 godina

Album Boba Marleya 'Egzodus' izašao je prije 45 godina

U Londonu se otvara nova izložba o reggae zvijezdi Bob Marleyu. Arwa Haider istražuje kako je njegova muzika odjeknula širom svijeta.

U prvoj prostoriji izložbe o Bob Marleyu, One Love Experience, u londonskoj galeriji Saatchi, odmah na ulazu možete doživjeti izvanredni opus muzike jamajčanske reggae zvijezde s njegovim bendom 'The Wailers'. Duž izložbe, jedna zlatna omot-ploča zrači svojom kraljevskom prisutnosti. Ključni 10. album Egzodus (1977.), nastao je dok su Marley i njegove kolege iz benda živjeli u Chelsaju. Sada, album, u svojoj 45. godini, nedvojbeno potvrđuje Marleyjev pravi muzički status i kontinuirano se povezuje s novim generacijama slušatelja.

Duh albuma Egzodus je višeslojan, njegova naslovna pjesma oživljava starozavjetnu priču o Mojsiju koji vodi svoj narod u sigurnost i njene paralele s Marleyjevom rastafarijanskom vjerom. To se također odražava na Marleyjev bijeg u London, tokom brutalnih turbulencija na izborima u Jamajci, i nakon pokušaja atentata u decembru 1976. u kojem je ranjena i njegova supruga, pjevačica Rita Marley. Proveo je više od godinu dana u glavnom gradu Velike Britanije, tokom kojeg je nastao Egzodus.

Foto: FilmAffinity

Egzodus je proglašen najvažnijim albumom 20. vijeka od strane časopisa Time, koji ga je pozdravio kao 'politički i kulturni neksus, crpeći inspiraciju iz Trećeg svijeta, a zatim dajući mu glas širom svijeta'.

Na polovici albuma posebno su izražene: političke i duhovne snage strane A (od očaravajućeg groove uvoda u Natural Mystic, do uzbudljive naslovne pjesme sa refrenom 'pokret Jah ljudi!'). Romantiku i optimizam strane B (koja se sastoji od nekoliko hitova, kao što su Jamming, Waiting In Vain – priča o  Marleyjevoj djevojci, Three Little Birds i sveprisutni One Love/People Get Ready, koji prepliće Marleyjevo pisanje pjesama sa američkim progresivnim soul umjetnik Curtis Mayfieldom).

U digitalnom obliku, album, slušaocu prenosi razne emocije: tjeskobu, prkos, na kraju mir i nadu.

Bob Marley je bio poznato ime, u vrijeme njegovog egzodusa u Londonu 1975. godine, on i The Wailers su svirali u gradskom Lyceum Theatreu, što je snimljeno na njihovom prvom albumu uživo za Island Records.

Do 1977. Marley je u Londonu bio u stanju kolebanja: rastrgan između politike, kraljevskog raskola i rastućeg punk pokreta i disko scene. Egzodus također kanalizira tu nemirnu kreativnu energiju i Marleyeve radoznale reakcije.

Muzička spisateljica Vivien Goldman bila je prisutna na snimanju albuma, koja bilježi njegovu pozadinu i atmosferu u svom izvrsnom djelu The Book Of Egzodus (2006). Ona piše: 'Egzodus je bio kreativni skok, putovanje od jednog poznatog stila i tehnike u potrazi za nepoznatim drugim, zadržavajući duh  reggae Patois muzike, dok je čini razumljivom široj zajednici.'

'Užas pobunjenika'

Marleyjevo prisustvo u Londonu je također imalo ogroman utjecaj na 'baby dread', DJ-a i na filmskog stvaraoca Dona Lettsa, koji je bio na svirci Lyceuma 1975. godine. 'Bilo je to apsolutno prosvjetljenje', kaže Letts, koji je bio dirnut što ima priliku da prati Marleya i njegovu ekipu nazad do njihovog hotela i da upoznaje jamajčanskog umjetnika. U narednim mjesecima, on se bolje upoznao sa scenom, preko novinara kao što su Vivien Goldman i Chris Salewicz.

Na Egzodusu, Marley je predstavio buntovničku muziku i utjecao na multi-žanrovske atribute, od protestnih zvučnih zapisa do blistavog hita Stevie Wondera iz 1980. Master Blaster ('Jammin') do raznih međunarodnih obrada. Marleyevi motivi su se mogli vidjeti u svemu, od fudbalskih majica do ukusa sladoleda, a One Love Experience uključuje mnoštvo prilika za fotografije i lirskih slogana.

Istovremeno, izložba naglašava Egzodus unutar tekućeg političkog svjesnog putovanja, uključujući posljednje studijske albume Marleya i The Wailersa: Survival (1979.), Uprising (1980.) i Confrontation (objavljeno 1983., dvije godine nakon Marleyeve smrti).

Pjesme imaju veliki značaj u vremenu kada je bezbroj ljudi bilo protjerano iz svojih domova, političkim sukobima ili nepravdom.

Muzika Bob Marleyja je radosna, zarazna i privlačna ljudima u cijelom svijetu. Takt i melodije izmame osmijehe na lica ljudi. Poruka njegovih stihova je politička, duhovna i prije svega promoviše mir, ljubav, pravdu i slogu za sve ljude.

 

Foto: bobmarleyexp.com

 

federalna.ba/bbc

Bob Marley reggea muzika
knjiga promocija BiH muzika
0 16.06.2022 16:14
Andrew Fletcher Depeche Mode kultura muzika
0 26.05.2022 22:18
Bono Vox kultura muzika Ukrajina
0 08.05.2022 21:28
takmičenje muzika glazba Zenica
0 03.05.2022 20:25