Al Jazeera objavila sliku metka koji je navodno ubio novinarku Abu Akleh
(Izvor: Al Jazeera)

Al Jazeera objavila sliku metka koji je navodno ubio novinarku Abu Akleh

Novinska mreža Al Jazeera objavila je sliku metka za koji kaže da je ubio dugogodišnju novinarku Shireen Abu Akleh dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji na okupiranoj Zapadnoj obali 11. maja.

Kako je navedeno, metak kalibra 5,56 milimetara, proizveden u SAD, ispaljen je iz puške M4 koju koriste izraelske snage. Izraelska vojska navodi da palestinski ekstremisti koriste istu municiju i objavila je svoju sliku vreće metaka za koje tvrdi da je su konfiskovani u raciji prošlog mjeseca.

Slike izgledaju isto i meci imaju zelenu oznaku na vrhovima. Al Jazeera nije objavila kako je došla do slike metka, koji je u posjedu Palestinske uprave. Metak na njoj izgleda kao upotrebljen, zakrivljen je i stavljen u providnu plastičnu posudu označenu crvenim.

Rekonstrukcija pucnjave koju je organizovao Associated Press podržava izjave palestinskih očevidaca da su Abu Akleh ubile izraelske snage, ali konačni zaključak nije donesen.

Al Jazeera i Palestinska uprava optužuju izraelske snage da su je ciljale, što Izrael oštro poriče. Izraelska vojska je saopštila da je novinarka ubijena tokom složene vojne operacije u kojoj su vojnici razmjenjivali vatru sa palestinskim ekstremistima.

Vojska smatra da samo balistička analiza metka može da pokaže da li ga je ispalio izraelski vojnik ili ekstremista. Palestinska uprava je saopštila da ima više dokaza da je Izrael odgovoran i odbila je da preda metak na analizu ili da na bilo koji način sarađuje s Izraelom. Njena istraga je pokazala da je novinarka ubijena metkom kalibra 5,56 ispaljenog iz poluatomatske puške Ruger Mini-14.

Izrael je saopštio da je identifikovao vojničku pušku iz koje je mogao biti ispaljen fatalni metak, ali je potrebno da ga analizira za konačan zaključak. Detalji o pušci nisu objelodanjeni.

Abu Akleh (51) Palestinka koja je imala i državljanstvo SAD, bila je poštovana reporterka Al Jazeerae i izvještavala je o izraelsko palestinskom sukobu više od 25 godina.

federalna.ba/Beta

Al Jazeera metak Shireen Abu Akleh
Shireen Abu Akleh Lina Abu Akleh ubistvo istraga
0 28.07.2022 09:44
Antony Blinken Shireen Abu Akleh
0 27.07.2022 10:16
Antony Blinken Shireen Abu Akleh
0 13.07.2022 15:10
Shireen Abu Akleh State Department
0 04.07.2022 17:25
Shireen Abu Akleh ubistvo Izrael
0 24.06.2022 13:34