javljanje Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

U akciji ‘Zenicatrans’ uhapšeni zenički gradonačelnik i još deset osoba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, uz prisustvo svog advokata, predao se pripadnicima Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), koja od ranih jutarnjih sati u tom gradu provodi pretrese i hapšenje osumnjičenih za nezakonite radnje u slučaju “Zenica-trans prevoz putnika” Zenica- potvrdila je Feni portparolka Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Asmira Redžić.

"Nakon našeg demantija da je Fuad Kasumović lišen slobode, a koju su neki mediji prenijeli na osnovu njegove objave na Facebooku, javila se njegova advokatica koja je kazala da nije u bjekstvu te da sarađuje sa istražiteljima. Više informacija moći ćemo dati kasnije", najavila je Redžić.

Kasumović je ranije na svom Facebook profilu napisao: "Nisam u bjekstvu, stalno sam bio dostupan organima. Bio sam na službenom putu”. Pritom je za ovu, “spektakularno pripremljenu i organizovanu akciju”, optužio SDA medije i kriminalne strukture SDA i Tužilaštva, a napisao je kako je odlučio “dobrovoljno pristupiti na razgovor sa istražiteljima”.

Kasumović se u međuvremenu ponovo oglasio na svom Facebook profilu. "Nisam u bjekstvu, stalno sam bio dostupan organima. Bio sam na službenom putu i čim sam se uvjerio u ovu spektakularno pripremljenu i organizovanu akciju SDA medija i kriminalnih struktura SDA i tužilaštva, odlučio sam dobrovoljno pristupiti na razgovor sa istražiteljima. Da sam imao bilo kakav poziv, kao legalista odmah bih se odazvao pozivu suda, tužilaštva, kako sam to radio tokom ovih pet godina koliko me proganja osovina zla", napisao je Kasumović.

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su okončali pretrese na 11 lokacija na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji „Zenicatrans“ policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 11 osoba. Prilikom pretresa stambenih i službenih prostorija pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode sprovedene su u službene prostorije SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada.

Nakon okončanja navedenih radnji, lica lišena slobode biće predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Predmet "Zenicatrans" postat će zanimljiv javnosti početkom ove godine kada je Federalna uprava policije nakon provedene istrage izvjestila Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona da je dokumentovala niz krivičnih djela počinjenih od strane Fuada Kasumovića i drugih u vezi sa izuzimanjem Autobuske stanice iz imovine Zenicatransa, gdje je ova grupa, navodno, oštetila preduzeće za oko 4 miliona maraka.

„Federalna uprava policije je 15.O1.2O21. godine dostavila ovom tužilaštvu lzvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv lica F.K. i drugih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevara u privrednom poslovanju“, stajat će to u januarskom saopštenju Tužilaštva ZDK-a.

U izvještaju FUP-a, pored Kasumovića, bili su osumnjičeni gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković ali i Vahdet Drino, bivši predsjednik uz članove Nadzornog odbora tog preduzeća i službenik interne revizije Grada Zenica.

Kako saznajemo, navedena krivična djela koja su uočili inspektori FUP-a, dokumentovat će i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu, dok je istraga zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela u vezi sa namjernim izazivanjem stečaja u privrednom društvu, proširena na još nekoliko drugih lica koja su direktni učesnici u procesu izuzimanja objekta autobuske stanice iz bilansa preduzeća.

federalna.ba/Admir Pripoljac/agencije

Fuad Kasumović Zenica SIPA
Gradska biblioteka Zenica Zenica
0 14.01.2022 19:01
ZDRMUZ rudnik rudari Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Senad Sarajlić
0 13.01.2022 16:48
okolinska dozvola Arcelor Mittal Zenica Zenica Arcelor Mittal
0 10.01.2022 18:49
Rudnik mrkog uglja Zenica Gradska uprava Zenica Fuad Kasumović
0 10.01.2022 10:28