Razgovarala Aida Hasanbegović

Ahmed Husagić za FR: Taktički potez Kurza, ostaće ‘kancelar iz sjene’

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima favoriziranje u anketama. Iako Kurz odbacuje sve optužbe, sinoć je, ipak, podnio ostavku. Kurz je predložio ministru vanjskih poslova Alexanderu Schallenbergu da ga naslijedi na mjestu kancelara. Da li se ostavkom i povratkom u parlament spasio od krivičnog gonjenja, da li je otišao da bi ostao, za Federalni radio govori Ahmed Husagić, donedavni koordinator za integraciju austrijske političke partije SPD.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je sinoć da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu. Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom mediju u zamjenu za favoriziranje u anketama njega i njegove Austrijske narodne stranke. “Važnija mi je moja zemlja od mene“, poručio je kancelar i dodao da se zbog toga morao povući.

Gospodine Husagiću, da li je to zaista potez za budućnost Austrije ili je Sebastian Kurz shvatio da ga koalicioni partner Zeleni neće podržati na sjednici parlamenta iduće sedmice na kojoj bi se trebalo glasati o njegovoj smjeni?

To je jedan taktički potez, sad već bivšeg kancelara Kurza. Nije to u interesu države, on jeste odstupio sa pozicije kancelara, ali je ostao i bit će i dalje šef stranke i predsjednik zastupničkog kluba OVP-a u parlamentu, što nam govori da “sistem“  Sebastian Kurz će i dalje ostati, samo što on neće biti kancelar.

Da li je na ovaj način spašena koaliciona vlada, i istovremeno odličan manevar za ostanak Sebastijana Kurza na čelu stranke odakle bi bio na neki način "kancelar iz sjene"?

Da, ostaće “kancelar iz sjene“. Sebastian Kurz je postavio ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga, čovjeka  koji će sigurno slušati šta mu on kaže. Ovo je samo privremeno rješenje i Kurz će čekati prvu pogodnu priliku da se vrati na mjesto kancelara. Austrija je stabilna demokracija, ono što je najvažnije je da pravosuđe funkcionira i da je neovisno od politike. Neće doći do radikalnih promjena, koalicija će ostati, samo su se imena promijenila.

Pokrenute su dvije istrage protiv sad već bivšeg kancelara Austrije. Kurz je do sada odbacivao optužbe. U kojem pravcu bi mogla ići istraga? Da li može doći do osuđujuće presude i kako bi se to odrazilo na njegovu političku karijeru?

Teško je u ovom trenutku reći kako će teći istraga i da li će doći do presude jer su tek obavljene istražne radnje. Tužilaštvo će sve uraditi da dođe do dokaza, ako dođe do presude, Sebastian Kurz će morati da se povuče iz politike.

Aktuelni ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg kojeg je dosadašnji kancelar Sebastian Kurz predložio za novog šefa vlade, važi za vrhunskog diplomatu koji bi mogao, tvrde analitičari, smiriti strasti u vladajućoj koaliciji. Slažete li se?

Zeleni nisu imali hrabrosti da povuku potez koji bi „sistem“ Kurz  u konačnici poslali u historiju. Po onome što su do sada pokazali i način na koji su bili koalicioni partneri Narodnoj partiji, nije potreban Schallenberg da smiruje situaciju jer su radili sve ono što je od njih OVP tražio. U ovom slučaju Zeleni su mogli da sruše koaliciju, ali nisu to napravili.

Na mjesto ministra Schallenberg je došao nakon pada prve Kurzove vlade, poslije afere "Ibiza". Jasan je njegov vanjskopolitički kurs.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, već duže vrijeme zalaže se za proširenje Evropske unije. On je ove godine u više navrata govorio da 2021. godina ne smije biti izgubljena kao prethodne, kad je riječ o približavanju Zapadnog Balkana Uniji. Hoće li ostati pri ovom kursu?

Naravno. Austrija ima stajalište da se EU treba proširiti na zemlje Zapadnog Balkana uz ispunjavanje određenih uvjeta. Austrija nikad nije bila brana deklarativnom proširenju Europske unije, to su bile Francuska i Nizozemska. Vjerujem da će ostati i dalje na toj liniji da zemlje regiona treba da uđi u Uniju, mada kao što smo vidjeli na prošlosedničnom Summitu taj datum se neće odrediti.

federalna.ba

Ahmed Husagić