Ahatović: Sigurnost Zapadnog Balkana će zavisiti od ozbiljnog shvatanja prijetnji koje ima

"Mislim da se u Sjevernoj Makedoniji, u vježbi koja je provedena u saradnji između NATO zemalja i SAD može govoriti i o zamisli odstranjivanju neprijateljskih elemenata nakon iznenadnog upada na teritoriju NATO članice", istakao je vojni analitičar Nedžad Ahatović za Svijet.

"Scenario koji je pripremljen u Kremlju i do kojeg su došli britanski obavještajci govori da su Rusi čak planirali proširenje sukoba u Ukrajini napredovanjem njihove vojske podno Karpata u Rumuniji i sve do Srbije za koju smatraju da im je strateški partner kada je u pitanju Zapadni Balkan. Tako da postoji određena bojazan na Zapadu kad je u pitanju dalja eskalacija sukoba u Ukrajini koja bi mogla da krene, u geografskom smislu, upravo u tom pravcu. Tako d aNATO pojačava svoje aktivnosti kad je u pitanju Zapadni Balkan, istočni dio Evrope i to uopšte ne treba da čudi. Imamo pojačanje trupa EUFOR-a u BiH, imamo vježbu u Sjevernoj Makedoniji. Vidjećemo šta će naredni period donijeti, ali ne treba biti ni slijep ni gluh oko svih tih podataka koji nimalo nisu bezazleni. Vidjeli smo da je Stoltenberg u par navrata rekao da je BiH meta ruskih aspiracija i da će u tom kontekstu NATO poduzeti sve."

Naglašava da se može očekivati dodatno pojačan angažman Sjevernoatlantske alijanse na prostoru Balkana.

"S obzirom da sada slijedi produženje mandata EUFOR-a. Ukoliko Rusi budu uložili veto NATO će morati u vojnom smislu pojačati aktivnosti na Zapadnom Balkanu, sa akcentom na BiH. Sigurnost Zapadnog Balkana će zavisiti prije svega od shvatanja ozbiljno prijetnji koje ima Zapadni Balkan od strane NATO-a i njegovih struktura."

"Ukoliko SAD udovolje zahtjevu Redžepa Tajipa Erdogana Turska će sasvim sigurno promijeniti svoju priču kad su u pitanju Švedska i Finska. Mislim da je ovdje samo jedan diplomatski potez u pitanju koji je par ekselans potez povučen da bi se na određeni način turski interesi zadovoljili", zaključio je Ahatović.

federalna.ba

Nedžad Ahatović Svijet
Svijet
0 17.06.2022 20:17
nukelarni arsenal porast Svijet
0 13.06.2022 11:30
Svijet
0 10.06.2022 20:09
Svijet Elizabeta Druga kraljica novčići
0 03.06.2022 21:53