Ahatović: Poruka vježbe je da je ovdje prisutan NATO, a ne Ruska Federacija

Većina američkih vojnika koji će s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vojnoj vježbi Brzi odgovor 21 stigla je na aerodrom u Sarajevu. Vježba počinje u ponedjeljak, a cilj je provjera spremnosti za eventualne napade. Naša zemlja će biti domaćin vježbe koja će biti održana na poligonima za obuku Manjača Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Nelson: Najveća zajednička vojna vježba oružanih snaga SAD-a i BiH

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u subotu je dočekana glavnina američkih vojnika koja je stigla povodom vježbe ”Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“, koja će biti održana od 17. maja do 2. juna 2021., javlja Anadolu Agency (AA). Na ceremoniji dočeka, obratili su se Sifet Podžić, min...

Gost emisije Federacija danas ovim povodom bio je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

On je podsjetio kako OSBiH u kontinuitetu vježbaju s Vojskom SAD-a, ali da ova ima daleko veću važnost jer se odvija u sklopu jedne veće – Branilac Evrope 21, koja se održava od Baltika do Balkana. Ovo je vježba u kojoj će OSBiH provjeravati mogućnost sadejstva sa snagama NATO-a, prvenstveno sa snagama SAD-a.

Što se tiče političke dimenzije vježbe, ističe Ahatović, jasna je poruka – u ovom regionu prisutan je NATO, a ne Ruska Federacija. S obzirom na to da u vježbi učestvuju BiH i Kosovo, koje nisu članice NATO-a – i to je jaka podrška državnom integritetu i suverenitetu, a i stabilnosti regiona.

Ahatović je podsjetio i kako je 2019. godine Ruska Federacija u Srbiju dovukla protivzračni sistem S-400, uz veliku medijsku pompu te da je htjela staviti do znanja da svoje kapacitete može da razmješta izvan svojih granica, gdje im je interesna sfera. Jutros je preko Slovenije u Hrvatsku ušao protivzračni sistem Patriot i on će biti razmješten na aerodrom Zemunik kod Zadra, a pratit će vježbu u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, te u Rumuniji i Bugarskoj, gdje se planiraju veće vojne aktivnosti. I to je jedna od poruka – da kod NATO-a nema pogodbe kad su u pitanju njegove interesne sfere.

Sve ovakve vježbe, dodaje Ahatović, prilika su da se pokažu naši potencijali i u vojnom i u političkom mislu – da pokažemo sa smo spremni za jedan takav savez kao što je NATO.

Ova vježba je jedan od koraka koji se čini kada je u pitanju provjera operativnosti naših Oružanih snaga i testiranje naših političkih kapaciteta – u smislu prihvatanja ovakvih aktivnosti, pokušaja da se da poruka da bi trebali imati kompromis kad je u pitanju put ka EU i NATO-u. Ahatović ističe kako će ova vježba, a i sve buduće, pokazati da NATO ozbiljno računa na BiH.

federalna.ba

Nedžad Ahatović Federacija danas
Federacija danas
0 23.07.2021 16:35
Federacija danas
0 22.07.2021 16:46
Federacija danas
0 21.07.2021 17:58
Federacija danas
0 20.07.2021 17:38
Federacija danas
0 19.07.2021 17:48
Federacija danas
0 16.07.2021 17:02