Agencija za osnovna prava EU poziva članice da spriječe gubitke života migranata na moru
(Izvor: EPA-EFE/Ramon de la Rocha)

Agencija za osnovna prava EU poziva članice da spriječe gubitke života migranata na moru

Agencija za osnovna prava Evropske unije (FRA) u četvrtak je pozvala Evropsku uniju da spriječi veći gubitak života na moru nakon prošlomjesečnog potonuća čamca kod Grčke, pri čemu su se stotine neregularnih migranata vjerovatno utopile.

Michael O'Flaherty, direktor FRA, naveo je da je utapanje tolikog broja migranata sramota za Evropu.

Agencija navodi da je prošle godine u prosjeku osam migranata dnevno gubilo život na moru na putu za Evropu i da je u prvom kvartalu ove godine broj smrtnih slučajeva na moru bio najveći od 2017. godine.

Savjetuje državama članicama EU "da poboljšaju napore u potrazi i spašavanju i obezbijede pravne puteve do sigurnosti kako bi spriječili smrt na moru".

Između ostalog iz FRA navode da zemlje EU-a trebaju osigurati brzu i nezavisnu istragu svih brodoloma i primijeniti pravila transparentnosti i odgovornosti.

Poziva na poboljšanje operacija potrage i spašavanja i pružanje bolje zaštite preživjelima.

FRA je predložila da EU uspostavi nezavisni mehanizam za praćenje granica.

Nakon potonuća broda 14. juna 104 osobe su spašene, a pronađena su 82 tijela dok su preživjeli ispričali da je brod prevozio više 750 migranata, uglavnom iz Pakistana, Egipta i Sirije.

Prema izvještaju Agencije, grčka obalska straža je možda ignorisala SOS signale s broda, dok su neki preživjeli optužili grčke vlasti da su izazvale nesreću pokušavajući da odvuku čamac u italijanske teritorijalne vode.

federalna.ba/AA
migranti utapanje Agencija za osnovna prava Evropske unije