Afganistanski talibani posredovali u postizanju primirja između Pakistana i pakistanskih talibana

Afganistanski talibani posredovali u postizanju primirja između Pakistana i pakistanskih talibana

Talibani u Afganistanu posredovali su u dogovaranju privremenog primirja između Pakistana i lokalne pakistanske talibanske militantne grupe nakon razgovora između dvije strane u Kabulu, saopćio je zvaničnik u srijedu.

Pakistanski talibani – poznati kao Tehreek-e-taliban Pakistan (TTP) - izveli su neke od svojih najkrvavijih napada unutar Pakistana od 2007. godine. Oni nisu direktno povezani s afganistanskim talibanima, ali su im obećali odanost.

- Tokom razgovora, pored značajnog napretka u srodnim temama, privremeno primirje također je dogovoreno - objavio je talibanski portparol Zabihullah Mujahid na Twitteru, potvrđujući razgovore u Kabulu, prenosi Reuters.

Pakistan je provodio brojne operacije protiv TTP,  ali uprkos reduciranju uticaja militantne grupe, nije bio u stanju da u potpunosti zaustavi napade, koji su u posljednjim mjesecima počeli da se ponovo intenziviraju duž zapadne granice zemlje.

U današnjem saopćenju TTP, također se potvrđuje da su razgovori u toku u Kabulu i da će dogovoreno primirje biti na snazi od 30. maja.

Nije bilo jasno ko je zastupao pakistansku vladu u razgovorima. Portparol pakistanskog ministarstva vanjskih poslova nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentarom.

Islamabad tvrdi da je TTP bio u stanju da pronađe utočište u Afganistanu tokom godina – što su negirali I talibani i prethodne vlade koje su uživale američku podršku.

U prošloj su godini dvije strane dogovorile primirje, ali su razgovori propali. Pregovori, koji su također održani unutar Afganistana u prošloj godini, propali su zbog nesuglasica oko oslobađanja zatvorenika TTP-a iz pakistanskih zatvora, prenose lokalni mediji.

Pakistan se  također suočava s intenziviranjem napada separatističkih pobunjenika u jugozapadnoj pokrajini Balohistan, koja također graniči s Afganistanom.

federalna.ba/Fena

talibani Afganistan Pakistan