Afganistan optužuje talibane za najgore nasilje u posljednje dvije decenije
(Izvor: AFP)

Afganistan optužuje talibane za najgore nasilje u posljednje dvije decenije

Afganistanski ministar vanjskih poslova Mohammad Haneef Atmar optužio je talibane da su izvršili najgore nasilje u posljednje dvije decenije i pozvao međunarodnu zajednicu da ih pokuša nagovoriti da poštuju sporazum iz februara 2020. sa Sjedinjenim Američkim Državama o smanjenju nasilja i da pristupe mirovnim pregovorima.

Atmar rekao je Vijeću sigurnosti  UN-a da bi povlačenje američkih i NATO trupa "koje će biti završeno u narednim sedmicama" također trebalo uspostaviti "mehanizam" za nadgledanje primjene sporazuma potpisanog u Kataru i prateće rezolucije i "preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo poštovanje sporazuma".

Prema sporazumu, SAD su se obavezale da povuku svoje trupe dok su zauzvrat talibani obećali da će osigurati da terorističke grupe nikada više ne koriste Afganistan kao utočište za planiranje napada na SAD i saveznike, da će smanjiti nasilje i sarađivati s vladom na trajnom prekidu vatre i učestvovati u pregovorima sa vladom kako bi se postigao trajni mir.

Atmar je u svom virtuelnom obraćanju Vijeću sigurnosti  UN-a rekao da su SAD i regionalni partneri ispunili gotovo sve svoje obaveze iz sporazuma, dok talibani nisu ni jednu.

Specijalna izaslanica UN-a za Afganistan Deborah Lyons rekla je da svi glavni trendovi - politika, sigurnost, mirovni proces, ekonomija, humanitarna vanredna situacija i naravno kovid-19 - "negativni ili stagniraju".

SAD su nakon 20 godina počele povlačenje svojih preostalih 2.500 vojnika u Afganistanu s ciljem da potpuno napuste zemlju do 11. septembra.

Oko 7.000 preostalih vojnika, uglavnom iz zemalja NATO-a, zajedno s Australijom, Novim Zelandom i Gruzijom također planiraju napustiti Afganistan do septembra.

federalna.ba/Beta-AP

Afganistan talibani