Adnan Džafić za FTV: Ponosan sam što sam prvi Visočanin koji je igrao UEFA ligu
(Izvor: Privatni arhiv)

Adnan Džafić za FTV: Ponosan sam što sam prvi Visočanin koji je igrao UEFA ligu

Fudbaleri Tuzla City u posljednjoj ovogodišnjoj utakmici, jučer su na stadionu Tušanj savladali Borac rezultatom 2:0. Jedan od fudbalera čiji angažman je zasigurno za pohvaliti je Adnan Džafić, koji je u ovaj klub došao u ljeto ove godine. Nakon što je prve fudbalske korake napravio u Bosni iz Visokog, Džafić odlazi u Češku, gdje je igrao deset godina i stekao mnogo iskustva.

U intervjuu za FTV Adnan Džafić govori o proteklom susretu, visočkoj Bosni, kao i angažmanu u češkim klubovima gdje je imao priliku igrati utakmice UEFA Lige, kao i planovima za naredni period.

Pobjedom ste krunisali jesenji do sezone, savladavši Borac 2:0 na Tušnju. Neki kažu da je ova najbolja utakmica koju je Tuzla City odigrao u ovom dijelu. Kakav je Vaš komentar?

- Jučer smo protiv banjalučkog Borca odigrali za nas veoma važnu utakmicu za priključak ka vrhu tabele i zaista mi je drago da smo uspjeli upisati pobjedu. Meni je drago što sam mogao svojom igrom doprinjeti ekipi i pomoći im svakako na putu do ove velike pobjede. Moram pohvaliti i ostale igrače, jer svi su zaista odigrali utakmicu na visokom nivou.

U ljeto ove godine potpisali ste za Tuzla City. Koliko ste zadovoljni igrama i Vašim dosadašnjim angažmanom?

- Ovo pola godine je bilo malo teže za mene jer poslije deset godina sam se vratio u BiH I trebalo mi je malo vremena da se naviknem I prilagodim I na stil igre ali I na fudbalske terene ovdje. Moram priznati da tereni na kojima se igra nisu baš najbolji I da je prilagođavanje išlo malo teže. Uz sve to, imao sam još I par povreda I nisam mogao da steknem pravi kontinuitet, ali nadam se da una proljeće ući u pravu formu I pomoći klubu da se pomaknemo na visočije mjesto na tabeli.

Fudbalsku karijeru ste započeli u Bosni u rodnom Visokom. Po čemu se sjećate tog perioda?

- Sjećam se početaka u Bosni, naravno. Tu sam napravio prve fudbalske korake u mlađim selekcijama, a kasnije I u prvom timu. Stariji igrači su mi pružali podršku I ja sam se osjećao dobro. Kasnije sam počeo davati I golove I nakon godinu igranja za prvi tim, otišao sam u Češku.

U Češkoj ste igrali deset godina za nekoliko klubova. Kakva je situacija tamo u pogledu razvitka fudbala kao sporta?

- Fudbal u Češkoj se jako razvio za tih deset godina i po kvalitetu i po infrastrukturi i vidimo sada da nekoliko klubova igra konstantno Europa ligu i Ligu prvaka.

Prvi ste Visočanin koji je igrao grupnu fazu UEFA lige sa ekipom Zlina. Vaš komentar?

- Uvijek mi je bio san zaigrati neko veliko takmičenje kao sto je UEFA liga i jako mi je drago što sam dobio priliku zaigrati i biti kao sto kažete prvi Visočanin koji je zaigrao. To je bilo jako dobro iskustvo, potpuno drugačije, nego sve prvenstvene utakmice koje se igraju i sva ta atmosfera oko takmičenja je nešto sjajno. Nadam se da će biti još prilike igrati takve utakmice.

Imate zabilježene i nastupe u mladoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Koliko je to bitno za razvitak igrača?

- Mislim da su te utakmice i igranje jako bitne za razvoj igrača. Iako ja nisam odigrao mnogo utakmica za reprezentaciju, stečeno iskustvo tamo mi je pomoglo i dalo neku veću motivaciju u igrama utakmica za klub.

federalna.ba/Dino Durmić

Adnan Džafić intervju sport fudbal
sport
0 27.06.2022 19:59
Adis Bećiragić sport
0 27.06.2022 19:23
Federalni radio sport
0 27.06.2022 16:48
sport vaterpolo Crna Gora Japan Svjetsko prvenstvo Mađarska
0 27.06.2022 15:31
sport Formula 1 Bernie Ecclestone Lewis Hamilton
0 27.06.2022 14:42
sport Mediteranske igre Nejra Sipović Hamza Turulja BiH
0 27.06.2022 08:41