Admir Čavalić: Zastupničkim domom će predsjedavati Mladen Bošković

Ove srijede u političkim minutama sa Adnanom Trtovac razgovarao je Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Jesu li građani Federacije BiH taoci blokada i interesa? Kako odblokirati rad parlamentarnih komisija? Kada se može očekivati nastavak zasjedanja Zastupničkog doma?  Govorili su o Deklaraciji o unapređenju izbornog procesa, setu fisklanih zakona i minimalnoj plati. 

-Posjeta Briselu-

''Mislim da je to potvrda ranijih poruka iz Brisela o uslovnom otvaranju pregovora. I to je bilo sasvim jasno i očekivano da neće biti ništa od toga. Ja bih volio da je tako jedna brojna delegacija postigla malo bolje rezultate, ali nije. Svi smo za EU put i moramo biti na istoj strani. Čekamo mart iduće godine, ali postoji set zakona koji mora da se usvoji. A vidimo i jučer da je završena sjednica Vijeća ministara nije se mogao naći konsenzus. Već su krenule neke blokade. Vidjet ćemo u izbornoj godini kako će biti. Tek u martu će neke stvari biti jasnije. Ako bismo pratili historiju, onda možemo biti pesimisti. Najveći pritisak očekujem u februaru i martu. Po nekoj definiciji opozicija ne može blokirati. Ona može kritikovati i biti konstruktivna, ali ne može blokirati. Izmjene Poslovnika su katastrofalne po pitanju slobode zastupnika. Ovaj Poslovnik kao da se pisao u Sjevernoj Koreji. Tu su igre sa slobodom govora. To je prvi problem. Mislim da trenutno predstavnici većine na ovu nekih drugih problema blokiraju Paralament. Opozicija neće blokirati budžet. Zakonodavnopravna komisija nema razlog da bude blokirana. Postoje opcije, moramo biti precizni kad agovorimo o blokadama. Hajde da te probleme ostavimo po strani, da na kolegijima raspravljamo o njima'', kazao je. 

-Rad Federalnog Parlamenta-

''Ona je dostavila dopis u kojem se kaže da ona uzima bolovanje. Ona je loše zdravstveno. Ona je sada dala oblaštenje gosp. Boškoviću. Zaista, najiskrenije, želim joj sve najbolje, dolazi iz moje Tuzle, mi smo komšije. Znam da je, zaista, divna osoba. Želim da se čim prije oporavi. Moram sve vratiti na sjednicu. Ne želim da etiketiram nikoga. Gospođa Gabela je profesionalno vodila tu sjednicu, mi smo to na Ustavni sud prebacili čisto da provjerimo da li je sve bilo po PS-u. Registar pedofila je sjajna stvar. Ja sam uputio par amandmana. Taj registar nikako da dođe na red, svaki put se sjednica odgodi. Mi na ovoj zadnjoj sjednici nismo imali funkcionalne kamere ni prenos. Nevjerovatno je da Federalni Parlament kao institucija ima problema sa prokišnjavanjem. U decembru očekujem sjednicu. Očekujem i osmu redovnu sjednicu, iako na njoj neće biti neke reforme i slično. Istina je da imaju radna tijeka koja rade u pozadini. Još jedna zamjerka je da mi nismo dobili niti jedan novi zakon. Sljedeća je godina izborna i pitanje je kako će fukcionisati Vlada'', rekao je. 

-Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku-

''Mislim da je intencija ministarstva tu da se podigne stepen sredstava za podršku infrastrukturi i maloj privredi na 1%. Čak sam želio da to ide na 1,5%. Uputio sam nekoliko amandmana. Nadam se da će ministarstvo reagovari. Bila je dobra komunikacija u vezi sa prvim amandmanima, ne bi trebao biti problem ni sa ovim. To su neke konkretne stvari koje bi koristile poslovnim zonama. To je samo više mogućnosti za manja preduzeća i više mogućnosti za neke grantove i tako dalje. Korisni su zakoni i  napominjem mogu ići na Zakonodavnopravnu komsisiju i mogu ići na dnevni red bez problema,'' rekao je za kraj Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

federalna.ba 

Admir Čavalić
Admir Čavalić Adis Kečo Šerif Isović Otvoreni studio
0 18.05.2024 12:51
Rezime Admir Čavalić Belmin Zukan
0 25.04.2024 18:22
Belmin Zukan Admir Čavalić Rezime
0 25.04.2024 18:15
Odgovorite ljudima Amir Hasičević Kadrija Hodžić Admir Čavalić Mirza Batalović
0 06.03.2024 22:59