Admir Čavalić: Vladajuća koalicija nema dogovor oko fiskalnih Zakona

Ovoga ponedjeljka u političkim minutama Jutarnjeg programa Admir Čavalić, šef Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Što donose izmjene Zakona o kontroli cijena u Federaciji i kada zakon uopće treba primijeniti? Hoće li novi zakon u unutarnjoj trgovini riješiti pitanje online tržišta? Ima li išta sporno u neradnoj nedjelji? Kako ocjenjuje Vladinu mjeru zaključavanja cijena? Može li Federacija uskoro dobiti novi set fiskalinih zakona?

Radna tijela ne rade iako su popunjena - zašto još nema imenovanja novog predsjedatelja Zastupničkog doma i nedostajućeg suca u Ustavnom sudu BiH?

-Na današnjoj sjednici nekoliko zakona o kojima je prvo mišljenje dao i odbor za ekonomsko i financijski politiku na čijem ste čelu. Evo recimo zakon o kontroli cijena u Federaciji, šta je suština ovog zakona odnosno izmjena zakona?-

"Dakle zakon o kontroli cijena riječ je o izmjeni samo u smislu kaznenih odredbi. Povećavaju se kazne ukoliko kršite mjere iz datog zakona. Riječ je o mjerama na primer neposredna kontrola cijena, imali smo ono ograničenje marži što je bilo aktuelno zadnje tri godine. Ja sam lično uputio niz amandmana da malo smanjimo te predložene kazne pogotovo za fizička lica. Zašto? Tamo ministarstvo navodi da usred inflacije treba dizati kazne. Razumijem, slažem se bila je inflacija ali ako komparirate sa 2008. godinom kada je zadnji put mijenjan ovaj zakon nije bilo 5 do 10 puta više inflacije već 0,38% dakle toliko sam izračunao. A kazne se dižu na primjer na nekih 30 000 maraka. Sad ja znam da se mi kao društvo evo uslovno kazano ložimo ne te kazne, hajde neka kazni tako dalje, ali u praksi to znači da imate jednu mjeru koja umjesto da se donosi kada su vanredne okolnosti na primer konflikt, pandemija, nekakve prirodne nesreća i tako dalje. Mi smo imali zadnje tri godine u Federaciji je bio, ukinuta je 14. decembra i vjerujte ništa se nije desilo po pitanja cijena. Da se primjenjuje u vanrednim okolnostima pa hajde da imamo visoke kazne. Ovo znači samo ovako da inspektor dođe kod malog trgovca kaže zašto nisi na vrijeme promijenio te marže, šta ti ovo znači i onda dobijete 5 000 maraka kaznu. To u konačnici samo može povećati cijene zato što ti trgovci moraju negdje prebaciti taj trošak."

-Je li bilo slučajeva da su trgovci ekstremno profitirali recimo za vrijeme pandemije, a da su im te kazne koje su bile niske ili po postojećem zakonu jesu niske bile stimulacija jer više zarade nego što plate kaznu?-

"Vjerovatno jeste međutim to je samo mali broj velikih trgovaca dakle njih 10 i oni neće ni sada imati problem da plate te kazne. Mene uvijek brinu oni mali. Dakle mala, mikro i srednja poduzeća. Vi ste neki trgovac, možda vaša bliža porodica radi u toj trgovini i sada treba neki inspektor dakle na bazi tih viših kazni ovaj da vas maltretira i tako dalje. Ono što je problem što sam kritikovao jeste da nismo dobili obrazloženje zašto odjednom da dižemo te kazne, dakle možemo li dobiti par papira je li ovaj A4 formata neko obrazloženje. Druga stvar imam zaista opravdanu bojazan u vezi ovog zakona ovaj zakon napominjem zadnje tri godine se paušalno koristi, te mjera ograničenja marži  da bi evo kažem 14. decemra bile ukinute. Dobio sam informaciju dva tri dana poslije neki inspektor čak nisu znali da su ukinute te mjere pa su nastavili kažnjavati naše trgovce. Tako da treba biti vrlo oprezan. Kažem znam da kao društvo volimo visoke kazne ali svaka visoka kazna znači da će dobro proći onaj koji je velik a sa druge strane mali i srednji igrači propadaju ili bude selekcija pri kažnjavanju."

-Iz ministarstva kažu da se kazne mijenjaju zato što je to zakon iz ‘96. čini mi se ali također navode da će se zakon primenjivati samo u slučajevima vanrednih situacija kao što su rat ili pandemija koju smo imali prije nekoliko godina ili ukoliko inflacija dva mjeseca zaredom bude veća od 5%. Je li to dobro riješenje?-

"Jeste ali je to usmeno saopštenje, dok to ne dobijemo napismeno onda opet možemo se igrati mačke i miša. Dakle ne mogu vjerovati na riječ. Evo navešću samo jedan primjer iz tog ministarstva. Naši gledaoci znaju zadnja dva mjeseca ne radi ona aplikacija gdje provjeravate cijenu nafte i naftnih derivata. Ministarstvo je krajem decembra reklo da će se to srediti za par dana. Prošla su dva mjeseca."

-Da svaki tjedan oni kažu idući tjedan, radi web ne radi aplikacija.-

"Bili smo na odmoru prošle sedmice i nama su rekli odbor za ekonomsku financijsku politiku, tamo su nam rekli usmeno da će biti danas u ponedjeljak ta aplikacija. Evo danas zamolio bih građane koji koriste aplikaciju da je otvore, ja sam jutros otvarao, ne radi."

federalna.ba

Admir Čavalić
Fondacija Friedrich Naumann Frankfurt Nedim Makarević Damir Bećirović Admir Čavalić
0 29.06.2024 19:06
Admir Čavalić Adis Kečo Šerif Isović Otvoreni studio
0 18.05.2024 12:51
Rezime Admir Čavalić Belmin Zukan
0 25.04.2024 18:22
Belmin Zukan Admir Čavalić Rezime
0 25.04.2024 18:15
Odgovorite ljudima Amir Hasičević Kadrija Hodžić Admir Čavalić Mirza Batalović
0 06.03.2024 22:59