Skaka u nadležnosti Tužilaštva KS-a, osumnjičen za brojne afere

Abdulah Skaka, bivši gradnonačelnik Sarajeva i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Brojna krivična djela stavljaju se Skaki na terert, ali u prvom da za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva.

Abdulah Skaka nakon jučerašnjeg  hapšenja danas je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Skaka će biti zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama. Prvom bivšem čovjeku Sarajeva na teret se stavlja zloupotreba položaja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

„Abdulah Skaka je pod istagom Tužilaštva KS-a zbog više krivičnopravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva. Između osatlog, tereti se za nezakonito zapošljavanje savajetnika, odnosno, za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada“, izjavila je Azra Bavičić, glasnogovornica tužilaštva KS-a.

I to nije sve. Tužilaštvo Kantona sumnjiči Skaku da je radio sve da Bogić Bogićević ne bi došao na gradonačelničku poziciju.

„Tereti se za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća,  kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno, kako osumnjičeni Abdulah Skaka sebi izdejstvovao novi mandat na toj poziciji“, dodala je Bavičić.

A upravo je 2020. godine, prije nego što je Gradsko vijeće Sarajeva za gradonačelnicu izabralo Benjaminu Karić, u igri kao prijedlog tadašnje Četvorke bio Bogić Bogićević. No, nedostatak kvoruma, nejedinstvo unutar koalicije, a pokazaće se sada i vanjski faktori van te koalicije, kumovalo je da Bogićević odustane od kandidature. Iako je Četvorka tada optuživala SDA kao krivca, Skaka je tvrdio suprotno – da je Bakir Izetbegović stajao iza toga da gradonačelnik mora biti Bogićević.

Ali ovdje ne prestaju krivična djela za koja se Skaka tereti. Kako navode iz Tužilaštva KS-a, Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u području gdje se nalazi njegova vikendica,  te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E. 

Akciji kodnog naziva "Vizionar" prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva KS-a i MUP-a KS, uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS-a.

federalna.ba

Abdulah Skaka Tužilaštvo KS
Abdulah Skaka ročište izjašnjavanje o krivici
0 26.09.2023 15:01
Skupština KS Nadin Smajlović Amina Smajlović Sabina Sarajlija Tužilaštvo KS
0 11.09.2023 17:20
Skupština KS izvještaj o radu Tužilaštvo KS
0 11.09.2023 10:42
Sebija Izetbegović Tužilaštvo KS
0 18.07.2023 14:36