ABC suspendovao glumicu Whoopi Godlberg poslije izjave o Holokaustu
(Izvor: Valérie Macon/AFP/Getty Images)

ABC suspendovao glumicu Whoopi Godlberg poslije izjave o Holokaustu

Američka televizija ABC suspendovala je na dvije sedmice glumicu Whoopi Goldberg iz emisije u kojoj je jedna od voditeljki, poslije njene izjave da Holokaust "nije u vezi s rasom" i da je "ljudska nečovječnost prema drugim ljudima". 

Ona se u ponedjeljak izvinila zbog izjave koju je dala dok je pokušavala da brani roman o Holokaustu "Maus" koji je nedavno jedan školski odbor na jugoistoku SAD zabranio u školskom programu. 

Međutim, predsjednica ABC-ija Kim Godvin je ocijenila jučer da to nije dovoljno i odlučila da suspenduje voditeljku popularne emisije "Pogled" (The View).

"Suspendujem Whoopi Goldberg na dvije sedmice poslije njenih neprikladnih izjava, a odluka stupa odmah na snagu", navela je Goldvin u saopštenju objavljenom na Twitter nalogu televizije.

U toj popularnoj dnevnoj emisiji glumica je izrazila žaljenje što su klasična djela kao "Maus" u kome autor Art Spigelman govori o potresnim sjećanjima svog oca koji je preživio Holokaust, ili roman "Ubiti pticu rugalicu" Harper Lee, zabranjeni u američkim školama.

Ona je onda dodala da se u Holokaustu "ne radi o rasi već o čovjekovoj nehumanosti prema drugom čovjeku", što je odmah iznenadilo njene sagovornike.

Goldberg, dobitnica Oscara 1991. godine za ulogu u filmu "Duh" (Ghost)  je u izvinjenju preko Twittera rekla da je trebalo da kaže da je Holokaust vezan za obje stvari.

Ona je dodala da je, kao što je rekao Jonathan Greenblatt iz Lige protiv klevete, organizacije za borbu protiv antisemitizma, Holokaust bio "nacističko sistematsko uništavanje jevrejskog naroda – za koji su oni smatrali da je inferiorna rasa".

"Jako mi je žao što su moje riječi izazvale tu patnju" rekla je Whoopi Goldberg i izrazila iskreno izvinjenje. Glumica se zauzima između ostalog protiv ograničenja abortusa, diskriminacija protiv homoseksualaca ili za raspodjelu antikovid vakcina siromašnim zemljama.

federalna.ba/Beta

Whoopi Goldberg suspenzija holokaust
Max Glauben holokaust
0 29.04.2022 10:32
holokaust Dan sjećanja na žrtve Holokausta
0 28.04.2022 22:14
Jevreji holokaust Zagreb spomenik
0 27.04.2022 22:07
Austrija suspenzija Zakon o obaveznoj vakcinaciji
0 09.03.2022 10:22
Francuska profesionalna fudbalska liga Rusija suspenzija
0 05.03.2022 10:58