Abbas povukao tvrdnju o 50 holokausta, kaže da je mislio na izraelske zločine
(Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Abbas povukao tvrdnju o 50 holokausta, kaže da je mislio na izraelske zločine

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas povukao je danas optužbu koju je izrekao juče da je Izrael počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca tokom godina, tvrdeći da je samo namjeravao da naglasi izraelske "zločine".

Ta Abbasova izjava data na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu kritikovana je u Izraelu, SAD, Njemačkoj, a kritikovao ju je i Scholz koji se i sam našao na udaru kritika jer je ćutao kad je čuo šta je Abbas rekao.

Abbas je poslije kritika, u saopštenju koje je prenijela zvanična palestinska novinska agencija Wafa, potvrdio da je "holokaust najgnusniji zločin u savremenoj ljudskoj istoriji".

Kako je naglašeno "namjera njegovog odgovora nije bila da porekne jedinstvenost holokausta koji se dogodio u prošlom vijeku i najoštrije ga osuđuje".

U saopštenju se dodaje da je Abas govoreći o zločinima mislio na zločine i masakre koje su izraelske snage počinile protiv palestinskog naroda od stvaranja Izraela.

"Ti zločini nisu prestali do danas", zaključuje se u saopštenju.

Stvaranje države Izrael 1948. godine i raseljavanje izraelskih Arapa koje je uslijedilo Palestinci zovu Nakba (katastrofa), podsjećaju izraelski mediji.

Izraelski novinski sajt Ynet javlja, ne pominjući izvore, da je Abbasovo saopštenje objavljeno poslije "snažnog pritiska" Izraela, te da je kabinet izraelskog ministra odbrane Benija Gantza uputio "oštru poruku" da je Abbasova izjava neprihvatljiva i tražio da je povuče.

Drugi izraelski mediji su objavili da je premijer Izraela Yair Lapid razgovarao sa Abbasovim visokim savjetnikom Huseinom al -Šeikom i tražio izvinjenje.

Abbas je dao spornu izjavu u odgovoru na novinarsko pitanje o predstojećoj godišnjici minhenskog masakra prije pola vijeka u kojem je ubijeno 11 izraelskih sportista i jedan njemački policajac.

Pripadnici palestinske ekstremističke organizacije Crni septembar ušli u Olimpijsko selo i odveli taoce. U vrijeme napada Crni septembar je bio povezan s Abbasovom partijom Fatah.

Na pitanje da li planira da se izvini Njemačkoj i Izraelu za napad, Abbas je odgovorio navodeći optužbe za zločine koji je počinio Izrael od 1947.

"Ako hoćemo da ispitamo prošlost, samo naprijed. Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio…50 masakra, 50 holokausta", rekao je Abbas, a posljednju riječ je izgovorio na engleskom jeziku.

federalna.ba/Beta

Mahmoud Abbas Palestina Izrael holokaust Njemačka