Abazović: Crna Gora je jako blizu da počne da zatvara pregovaračka poglavlja sa EU-om
(Izvor: AA)

Abazović: Crna Gora je jako blizu da počne da zatvara pregovaračka poglavlja sa EU-om

Crna Gora je blizu toga da dobije završna mjerila u oblasti vladavine prava i počne da zatvara pregovaračka poglavlja, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović i poručio da je članstvo u Evropskoj uniji prioritet svih prioriteta.

On je to rekao u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Danijela Živkovića koje konkretno korake Vlada planira u cilju nastavka puta Crne Gore ka članstvu u EU-u.

Abazović je naveo da je siguran da postoji veliki optimizam da Crna Gora aktuelni trenutak iskoristi na najbolji mogući način i iskorači u odnosu na sve druge države koje imaju pretenziju da budu dio EU.

„S obzirom na to da smo jako blizu da dobijemo završna mjerila i počnemo da zatvaramo poglavlja, uđemo u posljednji tehnički dio, u kome možemo u kratkom vremenskom periodu da ostvarimo veliki rezultate, apelujem na sve da takvu šansu zajednički iskoristimo“, kazao je Abazović.

On je poručio da Crna Gora može da opstane samo kao građanska i evropska država i da je vrijeme da se krene naprijed.

Prema riječima Abazovića, prioritet svih prioriteta je da Crna Gora bude što prije dio EU-a.

„Kad je riječ o odgovornosti, prihvatam je, nikada neću bježati od toga. Morate da znate da je odgovornost zajednička, zato što proces evropskih integracija nije nešto što pripada samo 43. Vladi, ili prethodnoj, nego i vladama ranije“, dodao je Abazović.

On je istakao da se mora pokazati da je Crna Gora zemlja dogovora i da je moguće doći do šireg konsenzusa.

„Moramo prihvatiti da je punopravno članstvo u EU nešto što je zajednički nacionalni interes, bez obzira na političke razlike“, naglasio je Abazović.

On je apelovao da se zajednički pokuša iskoristiti taj trenutak.

„Kada sam rekao da bi moglo da se desi da Zapadni Balkan postane neko novo žarište, mislio sam da se to može desiti samo u situaciji u kojom bi ne samo Crna Gora, nego i region, izgubili korak u odnosu na integracioni proces“, naveo je Abazović.

On je kazao da treće strane lakše mogu izvršiti uticaj u državama sa slabim institucijama, visokim stepenom korupcije, u onima koje čuvaju, a ne sankcionišu organizovani kriminal.

„Vjerujem da Crna Gora i druge zemlje regiona to ne žele. Da bismo pokazali da to ne želimo, moramo da imamo proaktivnu ulogu, ne zbog Brisela, nego zbog Podgorice. Ukoliko očekujemo da će nam neko pokloniti članstvo zbog nekih simpatija koje postoje prema Crnoj Gori, to se neće desiti“, rekao je on.

Crna Gora, kako je dodao, mora da demonstrira da je spremna da se mijenja, bude proaktivna i donosi teške odluke.

Abazović je naveo da je saglasan da se mora odblokirati sudska vlast. On je ocijenio da se 30. avgusta 2020. godine desila odlična stvar za Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, brojni izazovi su postojali i biće ih i dalje, ali društvo sazrijeva i uči da promjene nijesu ništa strašno.

Vlada, kako je poručio Abazović, ne želi da vodi bilo kakvu revanšističku politiku, i to ne smije biti njena odlika.

„Želimo da se građani mire, tenzije splasnu, ali to ne znači da ćemo praviti bilo kakve kompromise sa onim što su suštinski principi, a to su da se zemlja institucionalno ojača i izbori sa pošastima organizovanog kriminala i korupcije“, zaključio je Abazović.

federalna.ba/AA

Crna Gora EU