9. maj - Dan koji Mostar pamti
(Izvor: Arhiva)

9. maj - Dan koji Mostar pamti

Navršava se 29 godina od dana kada su snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), potpomognute Hrvatskom vojskom (HV), nakon masovne artiljerijske pripreme i neselektivnog gađanja po civilnim, stambenim, objektima, te uz odvođenje civila u konc-logore, pokrenule napad na Mostar.

Prema podacima tadašnje misije vojnih posmatrača UN-a, preko 100.000 različitih projektila većih kalibara u periodu od 9. maja 1993. do sredine februara 1994. godine, ispaljeno je na istočni dio grada, u kojem je preko 80 posto stambenog fonda potpuno uništeno.

Više desetina hiljada ljudi prošle je kroz logore kao što su Heliodrom, Vojno, Dretelj, Ljubuški, te drugi na širim prostorima Hercegovine. Istočni dio Mostara se mjesecima nalazio pod potpunom blokadom, bez snabdijevanja strujom, vodom, hranom, te drugim potrepštinama i pod stalnom vatrom iz snajpera, drugog pješadijskog i artiljerijskog naoružanja.

Za zločine počinjene na području Mostara osuđeno je pred domaćim i međunarodnom sudovima više pripadnika HVO-a u lancu komandovanja, poput zapovjednika Kažnjeničke bojne, Mladena Naletilića Tute, zapovjednika Anti-terorističke grupe Vinka Martinovića Štele, dok je poznata haška šestorka vojnih i civilnih zapovjednika HVO-a i tzv. Herceg-Bosne, na čelu sa premijerom samozvane državne tvorevine Jadrankom Prlićem osuđeno na ukupno 111 godina zatvora.

I pored brojnih presuda domaćih i međunarodnih sudova, te nepobitno utvrđenih činjenica, u dijelu mostarske i bh. javnosti, još uvijek se otvoreno relativizira i negira postojanje bilo kakve agresije od strane HVO-a i HV-a na Mostar. Presuđeni ratni zločinci se čak dočekuju kao heroji, dok političke strukture i dalje tvrde kako je to bio takozvani nesretni sukob, kojeg su izazvale “strane obavještajne službe”.

Veliki broj građana Mostara i pripadnika Armije RBIH još uvijek se vode kao nestali, kao što je slučaj trojicom boraca Armije RBIH iz Komande 4. korpus, koji su zarobljeni i živi prikazani na HRT-u, da bi im se kasnije izgubio svaki trag.

Jedan od glavnih vojnih zapovjednika HVO-a, Zlatan Mijo Jelić, optužen je za najteže ratne zločine tokom sukoba HVO-a i Armije RBIH, od strane Tužilaštva BiH, ali proces nikada nije pokrenut, jer je Jelić našao utočište u Hrvatskoj. Štaviše, optuženi general HVO-a je čak i odlikovan od strane predsjednika RH, Zorana Milanovića i to zbog, kako je objašnjeno, uloge u akcijama oslobađanja Hrvatske i dijela BiH 1995. godine.

Osim Jelića, nedavno su odlikovane i cijele postrojbe HVO-a, a priznanja im je lično uručio MIlanović na svečanosti u Mostaru.

federalna.ba/starmo.ba

Mostar HVO napad godišnjica
UWC Mostar Mostar Federalni radio
0 07.07.2022 16:48
Sarajevo Zenica Tuzla Bihać Mostar
0 06.07.2022 20:00
Blagaj Mostar
0 05.07.2022 19:10
Halil Nukić godišnjica genocid Srebrenica
0 05.07.2022 09:20