764. godine Bihaća

Grad Bihać, srce Unsko-sanskog kantona, danas slavi svoj 764. rođendan. Proteklih dana priređeno je niz manifestacija u kojima su uživali brojni Bišćani, gradonačelnik, a danas i predstavnici prijateljskih gradova iz drugih država, ali i domaći gosti, među kojima je i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Od 1260. godine i vremena ugarskog kralja Bele IV, Bihać svoj rođendan slavi 26. februara. Ove godine upriličeno je višednevno slavlje u okviru kojeg su organizirani bogati kulturni i sportski sadržaji. Osim toga, građani su imali priliku degustirati i rođendansku tortu, ovaj put dugu 23 metra, a koju je i ove godine presjekao prvi čovjek grada Bihaća.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća još jednom se podsjetilo na to da se historija mora čuvati, ali i da se nova – mora pisati. Tom prilikom se razgovaralo o završenim, ali i započetim strateškim projektima za grad Bihać, kako bi razloga za ponos bilo više, poručio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić: “I ovo što mi danas radimo će biti dio historije tako da oni koji dolaze poslije nas imaju pravo biti ponosni i mi se trudimo da oni imaju s pravom biti ponosni na ono što mi danas radimo”.

“Gradonačelnik zaista s ponosom može da izađe pred svoje građane i kaže da je na osnovu saradnje sa Federalnom vladom ostvario niz projekata i tek treba da ostvari niz projekata”, kazao je premijer FBiH Nikšić.

Manifestacija obilježavanja rođendana grada Bihaća trajat će još četiri dana. Riječ je o dva koncerta, jednom filmu, tri predstave - od kojih je jedna namijenjena najmlađima, ali i dvije izložbe u organizaciji Gradske galerije i Kulturnog centra Bihać. Program je osmišljen tako da se objedine sportska dešavanja, zastupe sve grane umjetnosti, ali i podijeli torta u samom centru kako bi građanima ambijent bio potpun.

federalna.ba

Bihać