videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

44.000 maraka za javne kuhinje u Bihaću

U Gradskoj upravi Bihać održan je sastanak s predstavnicima svih javnih kuhinja na području grada i Centra za socijalni rad. Razgovarano je o mogućnostima pomoći najugroženijim kategorijama stanovištva, a Grad Bihać je za ovu namjenu osigurao 44.000 KM.

Merhamet Bihać svaki dan priprema i dijeli 254 obroka socijalno ugroženim korisnicima, a 450 porodica redovno pomaže prehrambenim i sanitarnim paketima. Prije osam dana podijeljeno je 400 paketa. Vrijednost jednog paketa je 50 maraka.

"Najveći donatori su naši sugrađani. Budžetska godina Merhameta Bihać za prošlu godinu iznosila je oko 250.000 maraka i ako to imate u vidu, onda znate koliko 8.000 KM sačinjava u toj količini novca. Mi smo zahvalni i na ovome", ističe predsjednik Merhameta Bihać Fikret Draganović.

Dogovoreno je da će se pomoći svim javnim kuhinjama na području Bihaća sa po 8.000 KM i Centru za socijalni rad sa 12.000 KM. Prema riječima gradonačelnika sredstva za ovu namjenu su dobijena od Vlade Federacije, a preusmjeren je i određen dio sredstva koja su ostvarena aktivnostima u vezi s aerodromom.

"Kome god pomognete ne možete pogriješiti jer veliki broj ljudi je u stanju socijalne potrebe, nažalost, zbog rasta cijena, zbog svega što se dešava", kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

U Crvenom križu Bihać su zahvalni na ovoj podršci, jer kažu da sve više građana traži pomoć.

"Poražavajuće je i to da dolaze i građani koji su nekad  bili dobrostojeći, živjeli neki normalan život", navodi sekretar Crvenog križa Bihać Selam Midžić.

Do kraja godine humanitarne organizacije planiraju akcije prikupljanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, te pozivaju građane da se odazovu jer velik je broj naših sugrađana kojima je pomoć potrebna.

federalna.ba

Bihać Javne kuhinje pomoć
Ukrajina pomoć nedovoljna
0 27.03.2024 08:59
Gaza bombardiranje potrebna pomoć
0 27.03.2024 08:05
Bihać memorandum vjerske zajednice
0 25.03.2024 19:07