videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

44 godine Tvornice cementa Kakanj – svečani prijem za zaposlenike, nisu zaboravili ni bivše radnike

Tvornica cementa Kakanj primjer je uspješne privatizacije, ali brigu o svojim radnicima stavlja na posebno mjesto. 44 godine rasta i napretka obilježili su svečanim prijemom za svoje zaposlenike, a nisu zaboravili ni bivše radnike, sada penzionere koji su radni vijek proveli u Tvornici cementa Kakanj.

Kada se ukaže posebno poštovanje čovjeku radniku, tada ni uspjeh ne može izostati. Sa poštovanjem se odnose i prema bivšim radnicima, a jedan od njih je i Muradif Skeledžija, koji pamti vrijeme izgradnje Tvornice te početka rada. U vrijeme privatizacije u Tvornici cementa Kakanj radilo je oko 400 radnika.

“Nijedan radnik nije otpušten. Kako je ko išao u penziju, tako su se ljudi drugi zapošljavali. Nisam nikad doživio za 40 godina da je plata kasnila minute, uvijek je bila na vrijeme”, govori on.

Već godinama praksa je sve penzionere, bez obzira na to kad su penzionisani, novčano nagraditi. Prethodnih godina izostalo je druženje zbog pandemije. Međutim, nagrade nisu izostale.

“Svake godine nam ukažu to poštovanje, sa nekim prigodnim poklonima. Ja sam dolazila iz Sarajeva i imala sam malo poteškoća sa prevozom, ali uglavnom bilo je dobro, bilo je odlično raditi”, priča Zineta Ćurić.

Posebne poklone i zahvalnice dobili su radnici koji ove godine pune 25 godina rada. U ovoj firmi veliki značaj daju i zaštiti na radu. Činjenica je da Tvornica cementa Kakanj ima više od 1.500 dana bez povrede na radu i to ih svrstava među najbolje kompanije u Heidelberg grupaciji. Upravo zbog toga je od ove godine uvedena i posebna nagrada - Šampion sigurnosti, koju su dobila 4 radnika.

“Mi sve ono što naučimo - u praksi primjenjujemo. Završavamo godinu pozitivno, sretni smo svi, nemamo povreda u Tvornica cementa Kakanj”, ističe Avdo Husika, poslovođa u Mašinskom održavanju.

Tvornica cementa Kakanj ima značajnu ulogu u izgradnji autoputa na Koridoru Vc. Iako je zbog globalne krize u ovoj godini zabilježen blagi pad, i dalje bilježe uspjehe i pozitivno poslovanje.

“Uprkos svim problemima, poskupljenjima, prije svega energenata, radne snage i svega drugoga na tržištu, mi smo na kraju jedne finansijski uspješne poslovne godine. Malo je slabija nego 2021., ali u svakom slučaju još jedna u nizu od uspješnih poslovnih godina za Tvornicu cementa Kakanj”, navodi Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja.

Ispuniti ciljeve održivog razvoja do 2030. te intenzivno ulagati u projekte usmjerene na još veću energetsku efikasnost i smanjenje svih vrsta emisija zadaci su koje su sebi postavili za naredne godine, a svojim primjerom žele potaknuti i ostale da im se pridruže na putu održivosti.

federalna.ba

Tvornica cementa Kakanj cement Kakanj
Kakanj zagadjenje projekat
0 02.04.2024 09:47
termalna voda Tičići Kakanj Općina Kakanj
0 27.03.2024 19:23
Financial Times Bosanska Gradiška Tešanj Kakanj
0 20.03.2024 18:02
Kakanj Vareš Adriatic Metals BH voda pitka voda
0 25.01.2024 17:39
Izbor sportiste godine sportisti godine Sportski savez u BiH Kakanj
0 24.01.2024 21:01