videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

3.190 doza vakcina protiv sezonske gripe za građane ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je sredstva za nabavku 3190 doza vakcina protiv sezonske gripe. Do sada je isporučeno 500 doza namijenjenih pacijentima Kantonalne bolnice u Zenici sa težom kliničkom slikom. Preostale doze namijenjene građanima ovog kantona bit će distribuirane putem zdrvstvenih ustanova.

Posljednjih godina vakcine protiv gripe su lahko dostupne svim pacijentima. Ipak, prema podacima, tek 1,5% stanovništva u BiH se odlučuje za ovu vakcinu.

„Ne vakcinišem se, dosta mi je ovih vakcina bilo protiv korone, a dobro se i osjećam.“

„Čim saznam gdje se daje, ja ću se vakcinisati, ipak, ja sam žena u godinama, mora se čovjek paziti.“

„Dosad tri puta ove godine protiv korone i ovu neću izbjegavati i ovom ću se vakcinisati.“

„Ja imam 72 godine, nikad nisam imao gripu pa neću ni ove godine.“

„Protiv sezonske gripe se neću vakcinisati.“

Nakon pristizanja, preostale doze vakcina raspoređivat će se po procjeni ljekara u zdravstvenim ustanovama. Prioritet kao i do sada imaju osobe s hroničnim bolestima bez obzira na dob.

„Pored toga, Federalni zavod za javno zdravstvo, Federalna vlada je izdvojila sredstva za zdravstvene radnike, tako da smo dobili 750 doza vakcina protiv gripe za zdravstvene radnike“, kazao je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bolovi u mišićima, visoka temperatura, kihanje, kašljanje i opća malaksalost simptomi su gripe koji traju i više od sedam dana.

„Taj kolaps cijelog organizma u toku gripe može kod osnovnih i težih hroničnih bolesnika da izazove neka teža oštećenja, npr. kod kardiovaskularnih pacijenata i dijabetičara gdje dolazi do većeg kolapsa i problema“, navodi Alis Kozica, kantonalni epidemiolog pri INZ.

Pomak u vakcinisanju primijećen je kod hroničnih pacijenata, iako je zaštita koju ona pruža potrebna i s ekonomskog aspekta.

Radno sposobno stanovništvo, kako Kozica naglašava, treba uzeti u obzir benefite ukoliko obole, te koliki su to ekonomski izdaci u slučaju zaustavljanja procesa proizvodnje uzrokovanog odlaskom radnika na bolovanje.

105.000 spriječenih hospitalizacija u periodu od 2019. do 2020. godine u svijetu potvrđuje važnost vakcinacije protiv sezonske gripe, ali i bitnost animiranja domaćeg stanovništva da iskoristi pravo na svoju dozu zdravlja.

federalna.ba

vakcinacija vakcina nabavka vakcina cijepljenje cjepivo cjepiva sezonska gripa ZDK
ZDK skraćeni postupak Zakon o plaćama i naknadama
0 22.05.2024 13:29
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
ZDK nastavni program tržište rada
0 20.05.2024 18:26
ZDK Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zloćudni tumor kože pregledi
0 17.05.2024 08:20