Vitez: Obitelji vape za pravdom

Vitez: Obitelji vape za pravdom

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je u Vitezu odana počast za osmero hrvatske djece koje je na današnji dan prije 29 godina na igralištu u naselju Podgradina ubila granata ispaljena s položaja Armije BiH iz Staroga Viteza.

Projektil je ispaljen u poslijepodnevnim satima, iako je bilo proglašeno primirje između Armije BiH i HVO-a.

Za ovaj strašni zločin do danas nitko nije odgovarao, a obitelji žrtava kažu kako više i ne vjeruju da će bh. pravosuđe odgovorne ikad privesti pred lice pravde.

"Ne znam više ni jesam li živ, preživljavam, ovo nije život. Teško je, ne vjerujem da će bh. pravosuđe ikad riješiti ovaj zločin. Vidite kako drugu stranu privodi pa ih oslobađa. Značilo bi nam sve da zločinci budu kažnjeni", rekao je Pero Grebenar, otac poginulih Augustine i Velimira.

Fra Velimir Bavrka, župnik Župe sv. Juraj u Vitezu, kazao je da su suze svih majki iste.

"Sve majke, Srebrenice i ostale, traže pravdu, ali pravde nema. Mi već 20-ak godina molimo, vapimo, tražimo da se rasvjetli ovaj zločin. Sve se zna, odakle je, tko je, ali nema se snage, nema se volje", kazao je Bavrka.

Počast ubijenoj djeci odali su i Doris Grgurin i članovi KUD-a "Karol Vojtila" iz hrvatskog Kaštela Kamberovca.

"Mi imamo predstavu 'Brod' koja govori o djeci stradaloj u Domovinskom ratu, i na području Hrvatske i BiH. Ove godine smo došli na jedan drukčiji način, u manjem broju ali velikog srca, da kažemo da ne smije pasti u zaborav", kazala je Grgurin.

Počast je odao i Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju.

"Ovdje smo danas da odamo počast, pomolimo se za duše djece, obiteljima izrazimo sućut i nadamo se da će i ovaj događaj na kraju dobiti sudski epilog i da će počinitelji biti sankcionirani", rekao je Delić.

Podsjetimo, živote su spomenutog dana izgubili: Boris Antičević (1983), Dražen Čečura (1978), Sanja Garić, (1975), njezin brat Milan Garić (1981), Velimir Grebenar (1981), njegova sestra Augustina Grebenar (1984), Sanja Križanović (1978) i Dragan Ramljak (1978).

federalna.ba/Fena

Vitez ratni zločin Pogradina