javljanje Harisa Šertovića (Federacija danas)

Armija RBiH nije spomenuta, BiH nazvana državnom zajednicom

U iščekivanju pristupanja NATO-u, ali i stjecanju kandidatskog statusa, u Bosni i Hercegovini još jedna godišnjica. U Jajcu je obilježena 27. godišnjica akcije Maestral i oslobođenja Jajca. Ceremoniji je prisustvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. 

Akcija Maestral je pokrenuta 8. septembra trajala je 5 dana. To je prva velika združena akcija HV-a, HVO-a i Armije Republike BiH i u tih 5 dana oslobođeno je oko 2.500 kvadratnih kilometara teritorije BiH, prvenstveno zapadnog dijela BiH i stvorene pretpostavke za oslobađanje drugih dijelova BiH.

"Velike stvari 1995. postigle su 'čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika'"

Cjelodnevnim programom u Jajcu se danas obilježava 27. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja Jajca. Nakon svete mise zadušnice za poginule branitelja izaslanstva općinske, kantonalne, federalne i državne vlasti, te predstavnici udruga proisteklih iz Domov...

No, na današnjem obilježavanju, čini se, da su, bar prema izjavama sudionika obilježavanja, sve zasluge pripisane HVO-u. Danas uloga pripadnika Armije Republike BiH nije spomenuta.

"Operacija Maestral je završna priča povratku i slobodi Hrvata Jajca, ali se moramo prisjetiti koju su kalvariju bojovnici brigade jajačke prošli i hrvatski puk jajačkog kraja", kazao je Ilija Nakić, ratni komandant Treće gardijske brigade HVO-a.

"Našoj braći, 74 koji dadoše živote u operaciji Maestral i njima 195 jajačkih branitelja koji život položiše braneći svoj grad i hrvatski narod. U operaciji je ranjeno 226 bojovnika hrvatskih snaga i 526 Jajčana je ranjeno tijekom cijelog rata", naveo je Stanko Šopta, glavni komandant Druge gardijske brigade HVO-a.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je rekao da su Hrvati u BiH ugroženi, da Hrvati iz BiH nestaju i da im se sistematski unazad 20 godina oduzimaju prava. Kaže da će hrvatski narod ovdje ostati, opstati i da će se izboriti za svoja prava. 

S druge strane, vrlo oštre poruke su stigle od Borjane Krišto, dopredsjedavajuće Predstavničkog doma državnog parlamenta, koja je BiH nazvala državnom zajednicom.

Kada je riječ o samom položaju hrvatskog naroda i Borjana Krišto i Zoran Milanović složili su se da je Hrvata u BiH sve manje i za to su optužili glavni grad BiH - kako su kazali, političko Sarajevo.

"Znamo odgovore, ali se pitamo da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji. Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo potpuno nepravedno ustrojenu BiH. Tri naroda, dva entiteta. Imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava, prava konstitutivnog naroda", istakla je Krišto.

"Oni danas javno govore kako su protiv legitimnog predstavljanja, što znači oni su za lažno predstavljanje. I toga smo svi svjesni. Zato, predsjedniče Milanoviću, hvala Vam za sve što činite svjesni ovog zavjeta koji svi osjećamo, svjesni da moramo braniti slobodu bez obzira na kom mjestu je ona ugrožena", kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

"Tražimo temeljno poštovanje temeljnih pravila i principa koji su jednom dogovoreni i nakon toga polako, metodom pokušaja i pogreške, ponavljanja, aplicirani i primjenjivani i danas se tretiraju kao usvojeni", ustvrdio je Milanović.

Sve poruke koje smo mogli čuti usvojili su zajedničku tezu, a to je da je potrebna ustavna izmjena, izmjena Izbornog zakona BiH i da je potrebno uvesti pojam konstitutivnog predstavljanja.

U kakvoj atmosferi je upriličeno današnje obilježavanje, govori činjenica da lokalne vlasti i općinska uprava nisu bili upoznati da će danas biti obilježavanje niti da će u posjetu Jajcu doći visokorangirani političari Republike Hrvatske.

federalna.ba

Jajce operacija Maestral Zoran Milanović Borjana Krišto
Zoran Milanović Čitluk
0 03.12.2022 15:05
HDZ BIH Borjana Krišto Dragan Čović
0 02.12.2022 13:27
selektor Pozorišnih igara Jajce Hasija Borić-Stojić
0 02.12.2022 11:01
Borut Pahor Zoran Milanović Tomislav Tomašević
0 29.11.2022 12:32