22. Festival bosanskohercegovačke drame:  Večeras predstava “Zid“ HNK Mostar
(Izvor: HNK Mostar)

22. Festival bosanskohercegovačke drame: Večeras predstava “Zid“ HNK Mostar

U okviru Takmičarskog programa 22. Festival bosanskohercegovačke drame, večeras će u 20 sati, na sceni BNP Zenica,  biti izvedena predstava “Zid“ Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Riječ je o autorskom projektu mlade spisateljice i dramatičarke Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića.

Izvorni dramski tekst Zid autorice Ružice Aščić, ujedno i prvonagrađeni tekst na Natječaju Hrvatskog kazališta u Mostaru za najbolji suvremeni tekst mladih autora/ica, pred čitatelja i publiku donosi socijalno vitalne motive psihoemocionalnih i materijalnih granica koji se rastvaraju raspadom triju generacija jedne obitelji.

Drama “Zid“ priča je, objašnjava Aščić, o društvenoj nepravdi i malom čovjeku koji ima dvije opcije kad je suočen s njome: ili je prihvatiti ili se boriti protiv nje.

“No kako nam pravdu nitko nije obećao pri rođenju, borba protiv nepravde često bude donkihotovska groteska. Ovo je priča o nemoći, no u isto vrijeme potrebi da se nešto učini, da se spasi komadić vlastite sadašnjosti od urušavanja. Zid užarije je poslužio kao metafora. Moglo je to biti bilo što drugo. Isto bi bilo da se moćni susjed dao u otimačinu zemlje pristojnih, malih ljudi“, istaknula je.

Nepravda je univerzalna stvar, smatra Aščić, i ljudi na nju reagiraju emotivno, spremni su se upustiti u borbu protiv nje makar odsrljali u vlastitu propast.

“Pitanje je je li čovjek spreman riskirati i ono malo što ima ili će trpjeti ono što mu smeta, nauštrb svoje psihe. Ova priča poprima konture groteske, ali takva je ponekad i stvarnost, šaljiva i tragična u isto vrijeme“, kazala je.

Glumački ansambl predstave čine; Robert Pehar, Ivo Krešić, Ivan Skoko,Sanda Krgo Soldo, Ana Franjčević, Nikolina Marić,Ana Ljubić, Rafaela Perić i Miro Badnjak.

" Započevši rad s ansamblom Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, redatelj Christian Jean-Michel Jalžečić i ja, uočili smo kardinalnu nužnost da Zid otvorimo i kolektivnoj suigri s izvođačima, aktualitetom grada Mostara, suvremenom stvarnošću Evrope te naposljetku i našim autorskim poetikama. U navedenom smo se autorskom radu, dosljedno inspirirali zaumnim toposima dramatičarskog uvida Ružice Aščić i tragikomičnošću kreiranih likova te smo odlučili „pitanje Zida“,beskompromisno postaviti i pred same sebe. (...) Zid je sjecište metafore individualnih i kolektivnih snova, nadanja, razočaranja, mogućnosti i žaljenja. Dakako, radeći ovu predstavu uz višeslojno razumijevanje za historijski i suvremeni vitalitet, „zid“ se konstituira i kao pitanje „granice“, „posttranzicije“, ili pak „komunikcijske disrupcije“ između ljudi. " - kazala je Dorotea Šušak koja potpisuje adaptaciju teksta i dramaturgiju predstave. 

“‘Zid’ će publiku osvojiti svojom jednostavnošću i minimalizmom u scenskom uprizorenju, lijepim scenskim slikama, odličnim glumačkim bravurama, pričom koja ne pripada samo Mostaru, već i bilo kojem drugom gradu, pričom koja se događa svugdje. Očekivanja publike mogu biti različita, ali sigurno neće dobiti ono što su očekivali. Neka moju posljednju rečenicu svaki gledatelj shvati kako misli da je ispravno. Želim poručiti publici da uživa u ovoj predstavi za koju mi je drago da je upravo ovakva kakva je – drukčija, obična, tvoja, moja, njegova, vaša i njihova”, kazao je o predstavi redatelj Christian Jean-Michel Jalžečić. 

Na 22. Festivalu bh. drame, čija je selektorica rediteljica i profesorica Tanja Miletić- Oručević, biće izvedeno šest predstava, a organizatori najavljuju i bogat prateći program.

federalna.ba

pozorišna predstava