20 godina istrajnosti i podrške djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama

Solidarnost sa djecom oboljelom od raka i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini prioritet je Udruženja ‘Srce za djecu’ već dvadeset godina. Trude se unaprijediti programske aktivnosti, ali i kreirati nove projekte koji će zadovoljiti potrebe onih zbog kojih i postoje. Još mnogo je rada pred njima, a zajedništvom i podrškom društva žele stvoriti još sigurniji i bolji svijet za male i velike borce i njihove porodice.

Među prioritetima za ovu godinu iz Udruženja navode završetak radova i puštanje u funkciju roditeljske kuće u Tuzli, unapređenje programa psihosocijalne podrške, kao i suradnje sa medicinskom zajednicom i dječijim hematoonkološkim odjelima.

Za cilj su sebi postavili i nabavku medicinske opreme za liječenje oboljele djece, lijekova za minimalno stotinu djece, ali među ostalim i za stipendiranje minimalno 40 studenata i učenika srednjih škola koji su u djetinjstvu liječeni od raka, kao i socijalne pomoći za hiljade djece i roditelja.

Već dvadeset godina osluškuju potrebe djece i njihovih porodica kroz direktan kontakt i rad s njima. Na osnovu toga kreiraju većinu projekata i aktivnosti, a na tom putu imaju značajnu podršku bh. društvene zajednice, kako pojedinaca/građana, tako i društveno odgovornih kompanija i povremeno institucija vlasti za koje kažu da podrška ne izostaje, ali da bi trebalo da bude kontinuirana i trajna.

Tako je jedan od najvažnijih projekata Udruženja Roditeljska kuća u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a u Sarajeva, u kojoj borave porodice oboljele djece. Otvorena je 2016. godine u namjeri da se olakša proces liječenja. Prema podacima Udruženja, u Roditeljskoj kući boravile su dosad porodice iz gotovo svih kantona u FBiH.

Finansiranje rada tog objekta još nije sistemski riješeno zbog čega je ponekad i funkcioniranje bilo upitno, a za njih je važan i kontinuitet u tom procesu. Problem su djelomično riješili kroz Projekt ‘Prijatelj Roditeljske kuće’, kojim su društveno odgovorne kompanije pokrovitelji nekih od apartmana i prostorija u toj kući. Tako dosad imaju pokrovitelje za sedam apartmana i vešeraj. Određenu podršku imaju i od nekoliko kantona, gradova i općina koji redovno uplaćuju grantove.

Na osnovu potreba djece oboljele od malignih bolesti, Udruženje je formiralo i Medicinsko-zdravstveni fond, novac osiguravaju donatori, a u prošloj godini realizirali su mnoge projekte.

- Uvijek su potrebne infuzione pumpe, koje se svakodnevno koriste u liječenju oboljele djece - navode iz Udruženja.

Važan segment njihovog rada je i psihosocijalna podrška u cilju olakšavanja bolničkog liječenja i osnaživanje malih pacijenata i njihovih porodica. Stručno osoblje, psiholog i pedagog, konstantnim i kontinuiranim radom svake godine taj program unapređuju i pronalaze rješenja za probleme i potrebe korisnika.

U okviru Projekta ‘Moja kosa, tvoja kosa’, u prošloj godini, izrađeno je i uručeno deset perika te urađene tri reparacije starih perika za djecu koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose. Dosad je zabilježeno 14.522 donatora kose od čega su 80 posto djeca.

Aktivna grupa Udruženja Srce za djecu su i MladiCe, mreža mladih izliječenih od raka. Osnovana je 2011., ima ih oko 50, a broj je u stalnom porastu. Stariji su od 18 godina, a proces izlječenja započeli su u ranom djetinjstvu. Njihov zadatak je da zajedno sa Udruženjem rade na vlastitom osnaživanju, ali i podizanju nivoa svijesti javnosti o raku kod djece i problemima s kojima se suočavaju tokom i nakon liječenja. Ipak, najvrjednije od svega toga je što vlastitim iskustvom stavljaju do znanja da je rak pobjediv.

Među njima je Afan Habibović koji će uskoro napuniti 19 godina, u 13. godini je obolio od tumora na mozgu, a iza sebe već ima ogromnu životnu pobjedu nad opakom bolešću. Inicijator je trke/šetnje nazvane ‘Zlatni krug’, koja je 10. septembra održana u Visokom u okviru kampanje ‘Zlatni septembar’ za podizanje svijesti o raku kod djece. Ove godine u taj projekt uključen je i bh. triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić, koji je ranije ove godine popeo najveću planinu svijeta Mount Everest (8.848 m.n.v.).

Ovogodišnji ‘Zlatni krug’, i Visoko kao srce BiH toga dana bio je u znaku ljubavi, empatije i radost. Uz riječi zahvalnosti organizatori ističu podršku, solidarnost i zlatna srca ljudi koji su toga dana bili u Visokom, a po slobodnoj procjeni na tom događaju bilo ih je više od dvije hiljade. Prikupljeno je 80.000 KM, kroz donacije za 4000 majica, a taj novac će biti usmjeren u Medicinsko - zdravstveni fond Udruženja.

‘Zlatni septembar’ je globalna kampanja u kojoj nizom aktivnosti u septembru sudjeluje i Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka, a tradicionalno počinje osvjetljavanjem važnih građevina i znamenitosti u Bosni i Hercegovini u boju zlata kao simbol podrške djeci oboljeloj od raka, snage i hrabrosti.

Već godinama u septembru dodatno se intenziviraju sjećanja Atife Buldić-Bešić na početak mukotrpnog procesa liječenja njene kćerke, koji je započeo 2016. i uspješno je završen.

- Svakog 1. septembra se intenziviraju sjećanja na prve dane našeg novog života, jer dolaskom maligne bolesti kod djeteta, vrijeme počne da se mjeri prije i poslije dijagnoze. Prvog septembra 2016. godine Nadja i mi smo krenuli u ono vrijeme poslije. Sedam godina poslije, obilježavamo sedmi ‘Zlatni septembar’ - mjesec podizanja svijesti o raku kod djece i glasno pričamo svoju priču, jer je važno da je pričamo. Drugačije ne može - napisala je na svom FB profilu Buldić-Bešić, glasnogovornica Udruženja, koja sada svesrdno pomaže oboljeloj djeci.

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ osnovano je 2003. godine ima više od 500 članova, 320 aktivnih volontera i blisku profesionalnu suradnju sa hematoonkoloških odjeljenjima u Sarajevu i Tuzli.

federalna.ba/Fena

Srce za djecu oboljelu od raka
Srce za djecu oboljelu od raka Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka BiH
0 28.01.2024 09:48
Srce za djecu oboljelu od raka Federalni radio
0 23.12.2023 15:29
Srce za djecu oboljelu od raka Visoko
0 10.09.2023 15:02
Zlatni septembar Zlatni krug Srce za djecu oboljelu od raka Afan Habibović
0 01.09.2023 12:19
Srce za djecu oboljelu od raka Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka BiH USK
0 04.05.2023 23:18