videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

150.000 doza za ZDK, kanton je spreman

ZDK u potpunosti je spreman za proces dobrovoljne vakcinacije stanovništva protiv virusa Covid-19. Za potrebe ovog kantona bit će osigurano oko 150.000 doza. Svi operativni timovi na nivou Federacije će već sljedeće sedmice imati obuku u Sarajevu, kako bi proces imunizacije stanovništva prošao u najboljem redu.

Povoljniju epidemiološku situaciju Krizni štab zdravstva ZDK-a iskoristio je za pripremu svih javnih zdravstvenih ustanova za proces vakcinisanja. Formirano je kantonalno koordinaciono tijelo koje već radi na formiranju operativnih tijela u ustanovama.

„Mi već sutra možemo početi sa procesom vakcinacije. Vakcinacija će u samom startu, zbog posebnih uslova skladištenja vakcine, biti u Sarajevu. Postoje četiri distributivna centra, a plan je da mi preuzimamo onaj broj vakcina koje u 4-5 dana vakcina može mimo frižidera da provede, distribuiramo na terenu, a onda uzimamo novu dozu“, objašnjava ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić (A-SDA).

S obzirom na to da će u procesu vakcinacije ZDK-u pripasti 15 posto vakcina, što iznosi oko 150.000
doza, u narednom periodu uslijedit će promocija i i edukacija stanovništva o važnosti vakcinisanja.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić podsjeća kako imunizacija nije obavezna te kako u ovom momentu zdravstvene ustanove utvrđuju broj zainteresovanih te ističe: „Svako onaj ko odluči da odbije vakcinu snosit će posljedice koje to znače sa zdravstvenog aspekta, ali i nekog drugog“.

Vakcinacija će se vršiti prema prioritetima. Prvo će biti obuhvaćeni zdravstveni radnici, potom korisnici domova za stare osobe i uposlenici koji rade s njima, osobe starije od 65 godina, a zatim i ostalo stanovništvo.

federalna.ba

vakcina cjepivo koronavirus ZDK