videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

150 sadnica srebrne lipe za zaštitu izvorišta Havdine u općini Doboj Jug

U općini Doboj Jug u toku je realizacija više projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Uz projekat nabavke opreme za razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, najznačajniji je projekat sadnje 150 sadnica srebrne lipe na oko 17 dunuma u zoni vodoizvorište čime će biti obezbijeđena njena dugotrajna zaštita.

Dio je ovo projekta „Čista općina Doboj Jug 2021.“, jednog od četiri koje je sa 200.000 maraka podržalo Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a s ciljem zaštite izvorišta „Havdine“, sa kojeg se osigurava pitka voda za 4.500 stanovnika. Za slične projekte ovo ministarstvo godišnje izdvoji oko osam miliona maraka.

„Kroz LOT 1 dajemo podršku općinama i gradovima na području ZDK-a. Kroz LOT 2 imaju mogućnost da apliciraju i ostvare sredstva za sadnju šuma. Imamo i LOT 3, gdje imaju mogućnost NVO da apliciraju i da ostvare sredstva za sadnju šuma, za očuvanje okoliša, na nivou ZDK-a“, navodi ministar za prostorno uredjenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak (NES).

Zahvaljujući lijepom vremenu prije zime okončana je sadnja oko 150 sadnica na površini od 17.000 kvadratnih metara u zoni vodoizvorišta u općini Doboj Jug.

„To je asanacija vozaštitne zone, da se posadi šuma koja će poboljšati stepen zaštite našeg vodocrpilišta“, objašnjava Maid Buljubašić, direktor JKP VIS Doboj Jug.

Imajući u vidu gustu naseljenost, blizinu saobraćajnica i privrednu aktivnost, uz komunalno preduzeće i više nevladinih organizacija, u realizaciji projekta kojima se štiti vodozaštitna zona sudjeluje i lokalna zajednica.

„Zemljište koje imamo je ograničeno i tu je smješteno i mnogo privrednih objekata - svaki vid zaštite je dobrodošao“, ističe načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić (SDA).

Dio je ovo ekološkog projekta vrijednog blizu milion maraka koji, uz zaštitu vodoizvorišta, podrazumijeva i uređenje obale rijeke Bosne te izgradnju ekološkog kutka za stanovnike općine Doboj Jug.

federalna.ba

Doboj Jug
Anis Hadžikadunić Doboj Jug Formula 1 Makljenovac
0 26.06.2022 19:00
Doboj Jug Porezna uprava FBiH
0 19.06.2022 12:11