videoprilog Azre Delimanović (Federacija danas)

14 smrtnih ishoda od posljedica zaraze koronavirusom u TK

Četrnaest osoba sa područja Tuzlanskog kantona je preminulo u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom. I jedan smrtni slučaj je alarmantan, a čak četrnaest je pokazatelj da virus trenutno dominira među stanovništvom, kazali su nadležni sa ovog područja. 

Procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih je više od 50% na ovom području, što znači da je svaka druga testirana osoba zaražena koronavirusom. Imati oko pet stotina zaraženih osoba u isto vrijeme nije nešto što trebamo prihvatiti, nego svi pojedinačno moramo reagovati, smatraju nadležni.

"Ovo kretanje pandemije u ovom momentu evidentno upućuje na prisustvo ili čak dominaciju novog soja koronavirusa na području TK s obzirom na to da zaista imamo jako brzo širenje bolesti u populaciji", rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK-a

Rezultat je ovo prazničnog opuštanja i izostanka odgovornosti za koju struka više ne želi da moli građane, nego smatraju da to u ovakvoj situaciji treba biti imperativ. Uz odgovornost pri poštivanju mjera zaštite, poželjno je pristupiti procesu vakcinacije jer se do sada pokazalo da zaražene, a vakcinisane osobe prolaze sa lakšim kliničkim slikama.  

"Možemo vidjeti da smo nakon jedne kratkotrajne stabilizacije koju smo imali u 12. mjesecu, nakon novogodišnjih praznika ušli u jedan period eksponencijalnog rasta kada su u pitanju novooboljeli na području TK", dodaje Jurić.

"Još jedan poziv i za vakcinaciju. Po podacima koje imamo, dostupne su sve vrste vakcina  i ne vidimo razloga zašto građani ne bi pristupili i vakcinaciji", naveo je Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Ono što predstavlja dodatni problem na ovom području jeste povećan broj zaraženih zdravstvenih radnika te zbog nedostatka osoblja dolazi i do velikih gužvi u ambulantama gdje se vrše pregledi i testiranja građana.

federalna.ba

Tuzlanski kanton koronavirus
Srbija žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus
0 21.05.2022 17:26
pandemija koronavirus Covid19 Crna Gora virus
0 21.05.2022 16:34
Joe Biden Pjongjang vakcine koronavirus
0 21.05.2022 11:27
Njemačka koronavirus Karl Lauterbach
0 19.05.2022 17:58
Kina gnjev koronavirus
0 16.05.2022 09:07