14. oktobra SDA na Kongresu bira novog predsjednika

14. oktobra SDA na Kongresu bira novog predsjednika

Skupovi podrške Miloradu Dodiku bili su, između ostalog, i tema sjednice Glavnog odbora SDA.

Inače, ova stranka u pripremama je za Kongres koji će biti održan 14. oktobra. U javnosti se za sada spominju dva kandidata. Aktuelni Bakir Izetbegović i Šemsudin Mehmedović. Trebalo bi učestvovati više od 1.300 članova stranke.

Ipak, pored ovoga, Glavni odbor bavio se i najaktuelnijim političkim pitanjima u zemlji: odnosima u Trojci, prijetnjama koje dolaze iz RS-a, ali i najnovijom presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjednik SDA oštro osuđuje politiku prvog čovjeka RS-a, Milorada Dodika.

Za Dodika ne vrijedi vladavina zakona, tvrdi Izetbegović, a trebalo bi da su svi jednaki pred zakonima, a on to očigledno nije.

"Danas imamo problem sa okupljanjem na entitetskoj granici. Nadamo se da neće doći do prekida saobraćaja, jer to bi bila antidejtonska djelatnost gdje bi morao EUFOR da reaguje to je i kršenje Krivičnog zakona", kazao je Bakir Izetbegović,predsjednik SDA.

Izetbegović smatra da je krajnje vrijeme za jačanje pravosuđa. A presudu Evropskog suda u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH ocijenio je dobrodošlom. Istovremeno, kritika za Trojku nije manjkalo.  

"Trojka na dnevnoj bazi i dalje popušta. Prošle sedmice u jednom danu imali su tri stvari gdje su se trebali pravdaju u vezi s bosanskim jezikom, u novih 100 miliona KM koje RS dobiti od PDV-a nakon što je imenovan ministar finansija i trezora BiH, izjave Stevandića da je dogovoreno sa Trojkom da se zatvori ured OHR-a", dodaje Izetbegović.

Ali tu Izetbegovićevom nezadovoljstvu nije kraj. Nije zadovoljan ni radom Vlade FBiH, te je mišljenja da je prethodna Vlada, na čijem je čelu bio Fadil Novalić, ostavila pune budžete, pripremljene zakone koji bi trebali rasteretiti privredu, te omogućiti povećanje plaća.

federalna.ba

SDA Bakir Izetbegović