videoprilog Matije Krivošića (Federacija danas)

136 godina GRAS-a

GRAS slavi 136 godina postojanja. Rad nije prekinut ni tokom rata. Odavno se već u ovom preduzeću gomilaju problemi druge prirode. Blokade i deblokade računa, poskupljenje goriva, gubitak radnika i štrajkovi. Sve je kulminiralo prošle godine.

Godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja u pročelju preduzeća. Podsjetimo, Sarajevo je 1885. godine dobilo prvi tramvaj, što je službeni početak organizovanog javnog prijevoza u glavnom gradu.

“Pokušavamo u zadnjih nekoliko dana, kada je bila deblokada računa, uspjeli smo određenih broj voznih jedinica da popravimo, pustimo u saobraćaj, tako da su sada gužve, što se tiče saobraćaja smanjene. Pritužbe građana su također smanjene”, govori Senad Mujagić, generalni direktor GRAS-a.

Iako su desetine vozila popravljene i sa oko 300 zaposlenih u GRAS-u, smatraju kako je nedostatak vozila osnovni problem. No, prema Udruženju prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, od 2019. godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača.

“Vozači idu, ne samo iz GRAS-a. Idu na Zapad, zato što je ta profesija tražena, zato što su bolji uslovi, bolja plata. Nije samo u GRAS-u problem što se tiče plata. Plate kod privatnika, znamo kako je, to nije više kapitalizam, već na ivici robovlasništva”, tvrdi Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

 

GRAS je prvo pokrivao javni prijevoz građanima Grada Sarajevo, a u novije vrijeme i za građane Kantona. U toku su radovi na modernizaciji i poboljšanju usluge transporta.

“Trenutno radimo rekonstrukciju pruge, nabavka trolejbusa je pri kraju, vode se pregovori oko izgleda i tehničkih karakteristika novih tramvaja, tako da je pokrenuto niz aktivnosti. Rade se dodatne studije, planovi”, navodi Muamer Kukan, pomoćnik ministra saobraćaja KS-a u Sektoru prijevoza.

Kako tvrde, rijetka su poduzeća koja se mogu pohvaliti tolikim godinama postojanja i održavanju tradicije rada. Uspostava javnog linijskog prijevoza na Bjelašnicu od ove subote jedna je od novosti iz preduzeća GRAS.

federalna.ba

GRAS
GRAS trolejbusi krađa novca
0 24.02.2022 11:41
Željeznice FBiH GRAS Kantonalni sud Sarajevo
0 15.12.2021 20:25
GRAS Sarajevo Federalni radio Radio Federacije BiH
0 12.09.2021 20:47