13. jula spektakl u Sarajevu: Gala koncert pod motom "Sad je drugačije"
(Izvor: Sarajevska filharmnija)

13. jula spektakl u Sarajevu: Gala koncert pod motom "Sad je drugačije"

Sarajevska filharmonija jubilarnu 100. umjetničku sezonu završava Gala koncertom koji će biti upriličen u sarajevskom Nraodnom pozorištu 13. jula, s početkom u 20:00 sati.

Riječ je o spektakularnom muzičkom događaju koji se održava pod motom “Sad je drugačije a prestižni orkestar predvodi maestro Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata današnjice i čovjek koji je na poseban način zadužio Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju.

Podsjećamo da je maestro Mehta dirigovao Mozartov Requiem davne  ratne 1994. godine u potpuno razrušenoj Vijećnici, pod stalnom prijetnjom granatiranja, uzbuna i snajperske pucnjave.

Tada je iz srca Sarajeva u svijet poslana snažna poruka borbe za mir, dostojanstvo i civilizacijske vrijednosti, a trideset godina kasnije maestro Mehta je ponovo u Sarajevu i dirigovaće u sada drugačijim uslovima.

Uz Sarajevske filharmoničare će nastupiti violinistica Violeta Smailović Huart a program koncerta čine djela P. I. Čajkovskog; Andante Cantabile za gudače, Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.35, Simfonija br. 5 u e-molu, op.64

Ulaznice za koncert po cijeni od 80, 90 i 100 KM odavno su rasprodane.

No, direktan prenos koncerta biće osiguran za publiku ispred sarajevskog Narodnog pozorišta, na Trgu Susan Sontag, putem dva LED ekrana.

“Pridružite nam se u subotu na Trgu Susan Sontag i postanite dio historije Sarajevske filharmonije i našeg grada.

Ovaj jedinstveni koncert, pod dirigentskom palicom čuvenog maestra Zubina Mehte, uz izvanrednu violinisticu Violetu Smailović Huart, označava kraj naše slavljeničke sezone. Ovo je događaj koji se neće više nikada ponoviti i koncert koji nema reprizu.

Dođite i uživajte u večeri ispunjenoj predivnom muzikom i posebnim emocijama”-navodi se u saopćenju Sarajevske filharmonije.

O Sarajevskoj filharmoniji

Sarajevska filharmonija prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području BiH, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države. Od 1923. godine, postojanje ovog filharmonijskog orkestra u BiH predstavlja jedan od stubova muzičke kulture i instituciju muziciranja od fundamentalnog značaja za sarajevsku i bosanskohercegovačku sredinu. Brojeći decenije djelovanja u sredini gdje se društvena dešavanja nemilosrdno odražavaju na kulturne prilike, Filharmonija je nekoliko puta bila primorana iznova ispisivati stranice svoje historije.

federalna.ba

Gala koncert