11. Ornitofestival od 28. do 30. septembra u Sarajevu – "Posmatranje ptica, zabava ,nauka i privreda"

Ornitološko društvo ”Naše ptice” koje djeluje u oblasti ornitologije, ekologije, prstenovanja i zaštite ptica i njihovih staništa ove godine slave 20- ti rođendan.

Manifestacija Ornitofestival koju je Ornitološko društvo “Naše ptice“ pokrenulo 2012. godine u cilju promocije ornitologije i zaštite ptica i njihovih staništa, popularizacije birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda i predstavljanja prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za ptice u Bosni i Hercegovini počinje danas.

Tema ovogodišnjeg Ornitofestivala je "Posmatranje ptica - zabava, nauka i privreda", a uključit će promocije knjiga, prezentacije naučnih i stručnih radova, razmjenu stručne literature, a učesnici će imati priliku da posjete Igman i Bjelašnicu i upoznaju se sa prirodnim vrijednostima ovih planina.

Ornitofestival će okupiti više od 50 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Hrvatske, Francuske i Belgije, a radni dio programa odvijat će se u hotelu Spa Terme. Završnu večer 11. Ornitofestivala obilježit će Svečana akademija povodom 20 godina rada Ornitološkog društva "Naše ptice",

Održavanje 11. Ornitofestivala pomogli su Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja i BirdLife International.

Sa Nerminom Sarajlić iz Ornitološkog društva” Naše ptice” razgovarala Alma Jusubašić.

Otvoreni program