10-godišnja žrtva silovanja radi abortusa morala ići u drugu državu
(Izvor: EPA/ETIENNE LAURENT)

10-godišnja žrtva silovanja radi abortusa morala ići u drugu državu

Slučaj 10-godišnje žrtve silovanja u Ohiu, koja je bila šest sedmica trudna, nije imala pravo na abortus u vlastitoj državi i bila je prisiljena putovati u Indianu radi postupka, istaknuo je šokantan utjecaj presude Vrhovnog suda SAD-a na abortus. Priča o djevojčici izašla je u javnost tri dana nakon što je sud poništio pravo na prekid trudnoće na nacionalnoj razini, a šestosedmična "zabrana" u Ohiju stupila je na snagu. Dr. Caitlin Bernard, opstetričar-ginekologinja iz Indianapolisa, rekla je da ju je nazvao kolega liječnik iz Ohija koji liječi djecu žrtve zlostavljanja i zatražio pomoć. Zakonodavci Indiane još nisu zabranili ili ograničili abortus, ali će to vjerovatno učiniti kada se kasnije ovog mjeseca održi posebna sjednica državne skupštine.

Pružatelji usluga abortusa poput Bernarda kažu da bilježe nagli porast broja pacijenata koji dolaze u njihove klinike za abortus iz susjednih država u kojima su takvi postupci sada ograničeni ili zabranjeni. "Teško je zamisliti da za samo nekoliko kratkih sedmica više nećemo moći pružiti tu skrb", rekla je Bernard za Columbus Dispatch.

Ali slučaj 10-godišnje djevojčice doveo je istaknute političke osobe protiv abortusa u poziciju balansiranja prava žena i djevojčica – uključujući žrtve zlostavljanja – u vrijeme dok brane ograničenja abortusa. Republikanska guvernerica Kristi Noem iz Južne Dakote, koja se spominje kao potencijalna protukandidatkinja Donaldu Trumpu 2024., izjavila je u nedjelju za CNN-ov State of the Union da joj je “nevjerovatno” da “niko ne govori o perverznoj, užasnoj i poremećenoj osobi koja je silovala 10-godišnjakinju”.

Abortusi su sada kaznena djela u Južnoj Dakoti "osim ako ne postoji odgovarajuća i razumna medicinska procjena da je izvođenje abortusa neophodno za očuvanje života trudnice". Slučajevi incesta i silovanja nisu iznimka prema postojećem zakonu Južne Dakote. Država je u petak također zabranila medicinski abortus putem telemedicine i povećala kaznu za nelicenciranu medicinsku praksu pri izvođenju abortusa.

Dana Bash, CNN-ova voditeljica State of the Union, ispitivala je Noemovu o tome je li ispravno da desetogodišnja žrtva silovanja koja je bila trudna mora prijeći državnu granicu radi legalnog abortusa. Činilo se da pokušava izbjeći odgovor govoreći da je silovanje djece "pitanje koje je vrhovni sud također odvagnuo...", dodajući da bi se javnost također trebala "obratiti tim bolesnim pojedincima (koji) to rade našoj djeci". Na pitanje bi li tražila promjenu zakona ako bi se sličan slučaj dogodio u njenoj državi, Noem je odgovorila: “Ne vjerujem da bi se tragična situacija trebala ovjekovječiti još jednom tragedijom. Ima još toga što moramo učiniti kako bismo bili sigurni da doista živimo životom koji kaže da je svaki život dragocjen, posebno životi nevinih koji su uništeni, poput one 10-godišnje djevojčice.”

Na pitanje bi li djevojka trebala roditi dijete, Noem je odgovorila da je “svaki život – svaki život dragocjen. Ova tragedija je užasna. Ali, u Južnoj Dakoti, danas je zakon da su abortusi ilegalni, osim u slučaju spasavanja života majke.” Ali upitana bi li se dopuštanje abortusa desetogodišnjakinji smatralo zaštitom života majke, Noem nije odbacila to tumačenje.

"Da, ta situacija, liječnik, porodica, pojedinci koji su najbliži tome donijet će odluke za tu porodicu", rekla je, vraćajući se na pitanje koje je za mnoge republikance središnji fokus rasprave o abortusu.

federalna.ba/The Guardian

abortus silovanje djevojčica SAD
Nick Kyrgios sport tenis Washington SAD
0 08.08.2022 11:40
SAD atomska bomba Japan Drugi svjetski rat
0 08.08.2022 10:54
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22
Kina Tajvan vojna vježba SAD
0 07.08.2022 10:53