0 : 4 za nas – Zlatko Dizdarević, prvi dio

**
Dobro je čitati ... čitati o Sarajevu, posebno o Sarajlijama i posebno o Sarajlijama u ratu ... jer „kad sve jednog dana prođe, kad vše ne bude ni svjetskoga stida ni ukusa poraza ni pobjedničke slave, Istorija će, sasvim sigurno biti bogatija za jedno veliko ime – Sarajevo“ – Z.Dizdarević – Sarajevo, marta 1994.godine
**
Zlatko Dizdarević (rođ. Beograd, 1948.) Osnovnu školu pohađao je u Beogradu i Skopju, maturirao u Prvoj gimnaziji u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pohađao je Visoku školu novinarstva pri Francuskoj radio-televiziji (ORTF) u Parizu, i Nacionalnu školu žurnalizma u Lillu.
Novinar i urednik Oslobođenja bio je od 1972. do 1998. godine. Za to vrijeme prošao je put od reportera, kolumniste, urednika Unutrašnjo-političke rubrike i šefa Deska, do stalnog dopisnika s Bliskog istoka (Kairo) i zamjenika glavnog urednika lista. Bio je glavni urednik sedmičnika Svijet i Nedjelja i urednik u ratnoj redakciji Oslobođenja.
Surađivao je u više dnevnika i nedjeljnika u zemlji i svijetu. Pored ostalih bio je kolumnista u La Repubblici (Rim), Le Libre Belgique (Bruxelles), Diario (Milano), Il Giorno (Milano), a povremeno je objavljivao i u listovima Time, Le Monde, Liberation, L'Espresso itd. Na prostoru bivše Jugoslavije u Danas (Zagreb), Novom listu (Rijeka), Delu (Ljubljana) itd. 
Počasni je član udruženja novinara u Francuskoj, Italiji i Kolumbiji. 
Bio je predavač u više novinarskih škola i povremeno na fakultetima za žurnalizam, u BiH, Hrvatskoj, Albaniji i Kolumbiji. 
Dobitnik je više novinarskih nagrada u BiH i inostranstvu. Prvi je laurat svjetske nagrade za "Odbranu slobode javne riječi - Reporters sans Frontieres" (Pariz), Nagrade za novinarsku hrabrost Paolo Borsalino (Rim), Nagrade Udruženja novinara Kolumbije Medios para La Paz (Bogota), kao i književne nagrade Premio Capri (Capri), te Nagrade za ljudska prava Bruno Kreisky (Beč).
Od 2001. do 2012. godine radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Imenovan je za ambasadora BiH u Hrvatskoj, kasnije u Jordanu, Siriji, Iraku i Libanu. 
U međuvremenu, kao Ambasador at large u MVP bio je šef Ureda za potrebe diplomatske aktivnosti i Nacionalni koordinator za Srednjeevropsku inicijativu (CEI) i za Jadransko-jonsku inicijativu (JJI).
Odlikovan je visokim državnim odlikovanjima u Hrvatskoj, Jordanu i Libanu. 
Autor je 8 knjiga, od kojih je 6 prevođeno u inostranstvu, u Francuskoj, Italiji, SAD-u, Njemačkoj, Holandiji, Kolumbiji i Češkoj, a "Ratni dnevnik" i na esperanto. 
Član je P.E.N. International u BiH.
Živi i radi u Sarajevu. Bavi se novinarstvom i analizama međunarodnih zbivanja, pretežno na Bliskom istoku. - iz knjige ''Istina iza vrata" - Z. Dizdarević i T. Jakić, u izdanju RABIC, Sarajevo, 2014.
**
Odabrala i uredila – Selma Dizdar
Ton-majstor – Anes Hašimbegović
Foto – Selma Dizdar

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48