Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora za ratne zločine u Rogatici, Radenko Ilić oslobođen
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora za ratne zločine u Rogatici, Radenko Ilić oslobođen

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas provostepenu presudu kojom je Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora, a Radenko Ilić oslobođen kirivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi za zločin protiv čovječnosti.

Optužnicom se terete da su u periodu od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine u općini Rogatica u okviru širokog i sistematičnog napada vojske Srpske Republike BiH, a potom Vojske RS, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Rogatica postupali protivno pravilima međunarodnog prava. Oni se terete za odvođenje grupe civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Rudo u Rogatici 19. juna 1992., kojima se od tada gubi svaki trag.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi navelo da je dokazalo da su Zoran i Radenko Ilić, kao pripadnici Rogatičke brigade VRS-a, učestvovali u širokom i sistematskom napadu i da trebaju biti proglašeni krivim za prisilni nestanak 16 muškaraca iz naselja Rudo.

Odbrana Zorana Ilića ocijenila je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optuženi učestvovao u prisilnom nestanku grupe muškaraca, navodeći da je taj dan radio u pekari, dok su iz odbrane drugooptuženog Radenka Ilića naveli da niko od svjedoka bošnjačke nacionalnosti nije kazao da ga je tog dana vidio kada je bila akcija. Odbrane optuženih su zatražile oslobađajuću presudu.

Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe.

federalna.ba/Fena

Sud BiH