Život u ukrajinskom selu s Rusijom i Bjelorusijom na pragu
(Izvor: BBC)

Život u ukrajinskom selu s Rusijom i Bjelorusijom na pragu

Selo Senkivka u Ukrajini nalazi se na spoju graničnog prijelaza između Ukrajine, Rusije i Bjelorusije. Nekoć mjesto festivala koji su slavili prijateljstvo između tri zemlje, sada je to ratna linija, a njegovi stanovnici pričaju o porodicama razdvojenim granicom koje sada žive u strahu. S rijetkim pristupom selu, Yogita Limaye je iz prve ruke vidio utjecaj na zajednicu razorenu ratom.

Ruske snage povukle su se iz sjeverne Ukrajine početkom aprila, ali se minobacačko granatiranje i napadi granatama nastavljaju u Senkivki. Prije invazije, u njemu je živjelo nešto više od 200 ljudi. Sada je tu samo šačica onih koji su ostali.

Dom Nine Malenok nalazi se uz cestu kojom su ruske trupe započele invaziju na Ukrajinu, na putu prema sjevernom gradu Černihivu i glavnom gradu Kijevu.

U dvorištu Ninine kuće zabijen je rep rakete ispaljene u ranim satima 24. februara - dana kada je počeo rat. "Čula sam kako je sletio u moje dvorište. Posvuda je bilo vatre i dima. Ugasila su mi se svjetla. Skočila sam iz kreveta i istrčala iz kuće", priča Nina.

U danima koji su uslijedili, skrivena u podrumu, čula je kako avioni lete iznad njih, teška vozila koja su ulazila, a često se čulo i zviždanje granata. Dana 8. marta, ruski TV novinari došli su u njen dom u pratnji ruskih vojnika. "Ovdje su snimali sve, sve granate i sve. Rekli su mi da Ukrajina napada samu sebe. Onda su poslali brojeve (ispisane) na raketi nekome u Rusiju i odmah su dobili odgovor da je jedna od njihovih."

Mnogo je takvih raketa razbacano po cijelom selu. Stručnjaci koji su vidjeli slike raketa rekli su za BBC da su one mogle nositi kasetne bombe, zabranjene u drugim dijelovima svijeta zbog razaranja koje uzrokuju. I Rusija i Ukrajina optužene su da ih koriste. Nina se ni nakon povlačenja vojske ne osjeća sigurno.

"Strašno je živjeti ovako, ali navikla sam na svoju kuću, gdje ću? Čujem granatiranje. Mogu vam pokazati iz svog dvorišta ruski kontrolni punkt", rekla je.

Njen dom, i ostali u selu vidljivi su iz Rusije. Njihove trupe mogu vidjeti na što su pucale.

Za Lidiju Bilousovu, to je drugi put u životu da je vidjela tenkove na svom pragu.

Rođena 1930., još se sjeća Drugog svjetskog rata i dolaska njemačkih vojnika u njihovo selo.

'Naši vojnici u povlačenju su nas upozorili da će doći. Tako smo se sakrili u rovove sa suhim kruhom u platnenim vrećama. U zoru su bili na našim ulicama, sa svojim konjima i naoružanjem, prelazili su naše vrtove noseći puške. Ali nije bilo masovnog granatiranja kao sada", rekla je. "Nekada sam mogla bježati. Sada sam stara. Više to ne mogu." "Evo što ću vam reći, nema ništa dobro u ratu", rekla je Lidija. "Nakon posljednjeg rata (Drugog svjetskog) šta nam je ostalo?"

Granatiranje je plaši, ali ne želi napustiti dom u kojem je živjela veći dio svog života.

Prije ruske invazije na Krim 2014. godine, trosmjerni granični prelaz bi se otvorio i slavio bi se festival jedinstva na mjestu granica tri zemlje, gdje još uvijek stoji spomenik pod nazivom "Tri sestre" posvećen prijateljstvu.

„Bio je to prekrasan festival. Mi, Rusi, Bjelorusi slavili bismo zajedno. Dolazili bi ljudi sa svih strana, važni uglednici", rekla je. Lidijin pokojni suprug bio je Bjelorus.

"Te tri zemlje bile su prijatelji godinama, posjećivali smo jedni druge, vjenčavali se. Sada je gotovo."

Porodice i prijateljstva su se razdvojili, svako preko svoje granice, podijeljeni su, kako u mislima tako i u daljini. Nakon 2014. godine prelaz granice postao je teži za ljude sa svih strana. Sad je nemoguć.

Dva brata Mykhayla Dudka, sestra, nećaci i nećakinje žive u Rusiji. Svoju porodicu nije vidio godinama. Sada ih ne može razumjeti. "Sestra mi je rekla da smo mi započeli rat. Ali nismo imali takvu namjeru. Rusija nas je napala. Želim da moja porodica koristi glavu, da samostalno sagleda situaciju", rekao je.

Nina Malenok je rekla da je prestala razgovarati sa svojim bratom koji živi u Bjelorusiji. "Kaže da nas je Amerika napala, a mi krivimo Rusiju. On je samo osam kilometara udaljen preko granice i ne vjeruje šta se zapravo događa", rekla je. "Zbog toga ga želim izbaciti iz svog života."

federalna.ba/BBC

Senkivka Ukrajina Rusija Bjelorusija rat
droga opojne droge narkotici Ukrajina vojna agresija agresija
0 27.06.2022 09:02
Turska Rusija sankcije
0 26.06.2022 22:20
samit G7 G7 Rusija nafta
0 26.06.2022 19:40
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31