videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Zima u biblioteci

Poticanje na čitanje je iznimno važno kod djece školske dobi naročito u doba savremenih tehnologija. Njegovu važnost prepoznala je i Gradska biblioteka Zenica koja godinama na kreativan način inspirira djecu da vrijeme provedu među knjigama, družeći se, ali i učeći.

Već godinama Odjeljenje Gradske biblioteke Radakovo u vrijeme raspusta ispunjeno je djecom koja pohađaju Ljetni i Zimski program. Odličan je to način da provedu slobodno vrijeme u gradu.

Lajla je polaznica Zime u biblioteci „Dolazim na Kreativnu i na sekciju Buvljak bez novca. Ovdje dođem da bih se ljepše provela sa prijateljima i da nešto naučim“.

Adna kaže kako je tu jer voli što mogu da se malo nasmiju i druže, ali i da nešto novo nauče.

Vedadu je, kaže, dosadno kod kuće, a ovdje može da bude s ostalom djecom.

Uz radionice zabavnog karaktera, najposjećenije su radionice poticanja na čitanje. Zabavno čitanje namijenjeno početnim čitačima te Čitanje za knjigoljupce za nešto stariji uzrast školaraca, koje je djeci i najdraže.

„Na toj radionici, djeca se okupe, ponesu svoje omiljene šolje i onda mi stvarno pijemo čaj i s njima čitamo i pokušavamo ih kroz tehniku vizualiziranja da oni zamišljaju šta im se čita“, objašnjava Ena Šarić, rukovodilac Odjeljenja Radakovo Gradske biblioteke Zenica.

Budući da su prošle godine zbog pandemije pauzirali, ovogodišnje Ljeto i Zima u biblioteci izuzetno su posjećeni a radionice imaju u prosjeku po 15 učesnika u dobi od 7 do 11 godina. Dobit ovakvih programa je višestruka.

„Djeca su već odavno prepoznala taj naš način rada tako da, na radost i roditelja i na dječiju radost, imamo veliki odziv. Mislim da smo na taj način ispunili nešto modernija očekivanja naših čitalaca“, ističe bibliotekarka Sanela Pinjić.

Šarić dodaje kako, pored radionica, imaju besplatan program učlanjenja prvačića - djeca dolaze obnavljati to člasntvo, a naročito u periodu kada su tradicionalni programi, kada se organizuju radionice za djecu.

Iako ne postoji recept kako uspješno djecu od savremenih tehnologija okrenuti ka knjigama, ovakvi programi svijetla su tačka u popularizaciji pisane riječi i kulture kod najmlađih.

federalna.ba

Gradska biblioteka Zenica Zenica
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Zenica saobraćajna nesreća
0 06.08.2022 09:21
Zenica prosvjetari konkursi
0 03.08.2022 18:51
TalentMagnet odliv mozgova Zenica
0 01.08.2022 19:17
krivične prijave SDA Zenica
0 01.08.2022 15:40