Zeničkim rudarima počela isplata plaća i toplog obroka za januar i februar
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Zeničkim rudarima počela isplata plaća i toplog obroka za januar i februar

Zeničkim rudarima danas je počela isplata plaća i naknada za topli obrok za januar i februar ove godine - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

Zenički rudari su zbog kašnjenja isplata plaća za januar i februar, 6. marta stupili u radnički neposluh, a Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ove je sedmice donije odluku o privremenom obustavljanju radova u jedinom preostalom proizvodnom pogonu, jami "Raspotočje".

Na račune nekih banaka već su legle plaće za ova dva mjeseca, a nadamo se da će tokom današnjeg dana i rudari koji imaju račune u nekim drugim bankama, dobiti svoje zarade. Ako ne dobiju danas, dobit će u ponedjeljak - kaže Duraković.

Rudari koji budu angažirani u narednom periodu u kojem će na snazi biti odluka o privremenoj obustavi proizvodnje, dobijat će i dalje plaće po odredbama Kolektivnog ugovora, dok će radnici za čijim angažmanom u tom periodu neće biti potrebe, prema Pravilniku o radu RMU Zenica, dobijati iznose minimalne plaće u Federaciji BiH.

federalna.ba/Fena

Zenica rudari plate
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
Arne Johan Vetlesen Zenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 21.05.2024 18:21
pomozi.ba pozivi operacija Lica Zenica
0 20.05.2024 08:58
Milorad Dodik plaća plaće plata plate
0 19.05.2024 20:14