Žene u redovima ukrajinske vojske: Pomažu i liječe vojnike na frontu

Od prvih dana rusko-ukrajinskog rata, Ukrajinke u vojnim uniformama obavljaju svoje dužnosti u teškim uslovima daleko od svojih najmilijih. Žene koje borave na frontu ili u domovima zdravlja pomažu vojnicima na frontu ili u zdravstvenim ustanovama.

Yana Prasov (24), direktorica Doma zdravlja pri 114. regionalnoj odbrambenoj brigadi ukrajinske vojske, gdje se liječe vojnici, rekla je da se dobrovoljni prijavila u vojsku i da pomaže vojnicima više od godinu dana.

"U Oružanim snagama Ukrajine sam od 24. februara. Dobrovoljno sam se prijavila. Odlučio sam da na ovaj način pomognem vojnicima", izjavila je Prasov.

Kako je kazala, od početka rata nije slavila nijedan praznik. 

"Želim da se vratim mirnom životu, da osnujem porodicu. Ali sada ne mogu ništa da gradim ili planiram dok lete ruski projektili. Voljela bih da imam sina ili kćerku kada se završi rat", izjavila je Prasov.

Olga Skopić (32), majka dvoje djece, koja radi kao vojno zdravstveno osoblje u istom domu zdravlja, napomenula je da je prije rata radila kao medicinska sestra u bolnici u Kijevu, a kada je počeo rat, dobrovoljno se pridružila vojsci. 

"Prije rata sam imala miran i ugodan život, djecu, posao, dom. Od početka rata rijetko idem kući. S djecom se jedva viđam. Odlučila sam da ću biti korisnija u vojsci", istakla je Skopić.

Kako je kazala, rat je promijenio živote mnogih žena u Ukrajini.

"Mnoge od njih su udovice. One koje služe vojsku postat će jače u miru, a mi ćemo više cijeniti svoju volju i snagu", poručila je Skopić.

Alina (27), koja je u 114. regionalnoj odbrambenoj brigadi ukrajinske vojske, rekla je da je u vojsku ušla dobrovoljno kao i ostale žene.

Kako je kazala, od djetinjstva je sanjala da služi vojsku, jer je i njen otac bio vojnik. 

federalna.ba/AA

Ukrajina žene vojska